ВЛАСЕНИЦА ОБИЉЕЖАВА ДАН РЕПУБЛИКЕ

712

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА

Власеница ће и ове године обиљежити најзначајнији датум у стварању наше државе  – 9. јануар.

Због пандемије корона вируса, прослава Дана Републике биће скромнија него претходних година, али, како је истакао начелник општине Мирослав Краљевић, важно је да се овај празник обиљежи.

“Власеница општина у којој тренутно нема заражених ковидом 19 и ми ниједног тренутка нећемо довести у питање сигурност наших грађана. Дан Републике ће бити обиљежен уз поштовање свих прописаних мјера и због тога своје суграђане овог пута нећу позвати да, као до сада, у великом броју дођу на Трг српских бораца. Позивам све оне који живе у градском језгру да са својих балкона, сутра, 9. јануара,  гледају ватромет који ће бити тачно у 18 часова, а оне који буду на тргу, да обавезно носе заштитне маске и поштују физичку дистанцу. Вјерујем да ће на главном градском тргу бити највише оних који су  учествовали у стварању Републике Српске , наших бораца, а за њих ће бити припремљено кувано вино. Најважније је да сви у срцима носимо овај датум и знамо због чега га славимо, а времена за веће прославе ће бити у годинама које долазе”, казао је начелник Краљевић.

Република Српска настала је 9. јануара 1992. године у Сарајеву као Република српског народа у БиХ одлуком тадашње Скупштине српског народа у БиХ. Република Српска свој први Устав добила је 28. фебруара 1992. године под називом Устав Српске Републике БиХ.