ВЛАСЕНИЦА ОБИЉЕЖИЛА ДАН ОСЛОБОЂЕЊА

598

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Власеница је обиљежила један од најзначајнијих датума у својој новијој историји – 21. април, Дан ослобођења.

Начелник Мирослав Краљевић је, са најближим сарадницима и представницима организација насталих из одбрамбено-отаџбинског рата, посјетио  спомен-собу гдје су евоциране успомене на тешке дане борбе за слободу. Послије парастоса  у храму Светих апостола Петра и Павла, начелник је на Борачком гробљу положио цвијеће и прислужио свијеће за све који су дали животе за Власеницу и Републику Српску.

“Ово је за Власеницу један од најважнијих дана, јер се на овај датум, прије 29 година,  српски народ година организовао и није дозволио да се деси оно што се дешавало четрдесетих година прошлог вијека и неких претходних година. Ми смо сачували своја огњишта и остали своји на своме. Овај, у новијој историји, најбитнији датум за Власеницу, због епидемиолошке ситуације, обиљежавамо без славља и посебних церемонија, али истом јачином као и раније, јер борци, посебно они који су дали своје животе, који су се својом крвљу уписали у темељ и будућност и Власенице и Републике Српске, никада не смију бити заборављени.  Обавеза је свих нас да се то памти и преноси новим генерацијама”, истакао је начелник Власенице.

Предсједник општинске Борачке организације Миле Симанић наводи да, због млађих генерација, стално треба подсјећати због чега је 21. априла ослобођена Власеница.

Нашим оперативним сазнањима те 1992. године смо дошли до сазнања  да су направљени спискови по којима ће Срби бити убијани, као “стадо за клање”, да се спрема “крвави петак”, тако да смо били присиљени да се бранимо и одбранимо. Богу хвала,  одбранили смо се и ево готово 30 година смо овдје опстали. То су дани када се почела стварати  Република Српска и због тога треба да будемо јединствени у њеном очувању, а и својих сабораца и људи који су процесуирани, који су прогањани по судовима, јер је то прешло све границе нормалног понашања. Ми њима морамо пружити и материјалну и моралну подршку,  јер само тако могу да издрже прогоне”, сматра Симанић.

Обиљежавању Дана ослобођења Власенице, присуствовао је и посланик у Народној скупштини Републике Српске Младен Поповић.

“Ово је дан када ми треба да на одређен начин, одређеном снагом,  да одговоримо  на сва оспоравања Републике Српске, која трају од како је она настала. Та снага треба да буде видљива свугдје, у свакој локалној заједници која је окупила српски народ за њену одбрану. Она треба да каже  да никада нећемо заборавити та времена када је стварана Република Српска, када се српски народ нашао угрожен, у тешким околностима опстанка,  борећи се за своја огњишта, за живот”, изјавио је Поповић.

Радомирка Дувњак и сама је свједок страхота кроз које је српски народ прошао у протеклом рату.

“За мене, као и за све породице погинулих, Дан ослобођења Власенице је веома битан и важно је да се на оваквим догађајима помињу наше жртве и страдње српског народа,  да се истакне  да су се они борили за ослобађање својих огњишта. Треба већ једном да се скине терет са српског народа, да се каже да нисмо кривци за протекла дешавања, да смо само хтјели да слободно живимо и  да останемо на својок земљи”, јасна је Дувњак која је у у Одбрамбено-отаџбинском рату изгубила супруга.

На подручју Власенице, током одбрамбено-отаџбинског рата, страдало је преко три стотине бораца и цивила.