ВЛАСЕНИЦА ОБИЉЕЖИЛА ЕВРОПСКИ ДАН ПАРКОВА

2146
Фото: Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Текст:Т.Голијанин/Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

    У власеничком Парку ослободилаца данас је симболичном садњом дрвећа обиљежен Европски дан паркова. Ова акција је изведена на иницијативу и у организацији општинске Комисије за заштиту околине, културног и природног наслијеђа, у сарадњи са Комуналним предузећем „Чистоћа“, а уз подршку роководства општине Власеница.

   Небојша Пејановић, предсједник Комисије за заштиту околине, културног и природног наслијеђа, истакао је да је ово само једна од акција које ће ова Комисија провести.

   -Иако смо првенствено планирали да посадимо тису и кестен, али пошто је вегетација почела, то не би успјело да се омлади, у договору са стручним лицима, дошли смо до закључка да је најбоље да посадимо саднице јавора, које смо и донијели са наше Јавор планине. Надамо се да ћемо овим акцијама успјети да повећамо свијест грађана о важности очувања животне средине, али и уљепшати наш град. Посебно ми је драго што су нам се данас овдје придружили ученици основне школе и средњошколског центра, као и представници осталих власеничких установа,  рекао је Пејановић.

   Жељко Дамљановић, самостални стручни сарадник за заштиту животне средине у општини Власеница, казао је да ће локална самоуправа подржати све сличне акције.

   – Морам да истакнем да је Комисија за заштиту околине, културног и природног наслијеђа једна од најактивнијих коју је Скупштина општине именовала. Ова акција данас, осим великог труда и рада, није захтијевала никаква материјална средства, али има велики значај доприносу јавне свијести, и међу ученицима и професорима, који су били учесници акције, и међу нашим суграђанима,  сматра Дамљановић.

   Професори власеничког Средњошколског центра „Милорад Влачић“ у парку су присутнима одржали кратка предавања, Стојанка Косорић о екологији и потреби укључивања шире локалне заједнице за подизање свијести о очувању животне средине, а Пајисија Петровић о правилном узгоју садница и заштити шуме.

   Наредних дана клупе ће бити офарбане и наставиће се са планским уређењем власеничког парка.