ВЛАСЕНИЦА ОБИЉЕЖИЛА МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСА

993

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Власенички медицинари су 14. новембар, Међународни дан борбе против дијабетеса, обиљежили на најљепши могући начин – превентивним прегледима и савјетовањем својих суграђана.

Тачно у десет часова, на платоу испред Дома културе, два тима која су чиниле раднице Дома здравља и ученице здравствене струке у Средњошколском центру „Милорад Влачић“, почеле су своју мисију.

„Дом здравља је увијек у служби својих грађана, па смо и овај веома важан датум обиљежили бесплатним мјерењем висине шећера у крви и крвног притиска, као и разговором о превенцији ове болести.  Дијабетес мелтус представља хроничну, незаразну болест која је, са својим компликацијама,  један од водећих узрока смрти у свијету. Ми желимо да покажемо да можемо да подигнемо свијест грађана и пацијената како бисмо били успјешни у борби против овог обољења и то провођењем превентивних мјера. Неке од тих  мјера су и физичка активност,  одређене хигијенско-дијететске мјере и  забрана конзумације алкохола и дувана. Постоје и фактори на које не можемо утицати, а ту су генетски фактори, међутим, превентивним дјеловањем можемо утицати на то да се болест не појави или, ако се и појави, буде са блажом клиничком сликом“, навела је др Гордана Крстић, в. д. директора Дома здравља у Власеници.

На дан када је обиљежено и стотину година од открића инсулина, др Крстић је нагласила да је у 2021. години кључна тема доступност терапије против шећерне болести.

„Ми смо својим суграђанима на услузи 24 сата, не само да им помогнемо, него да дамо и било какав савјет. Корона вирус све додатно компликује, па бих  ја апеловала на све суграђане  да се вакцинишу јер ћемо тако помоћи и пацијентима обољелим од дијабетеса и заштити и себе. Нажалост,  диајбетес је на подручју наше општине веома заступљен и скоро свакодневно имамо новооткривене случајеве, а  оно што је поражавајуће је да га имамо откривеног и код дјечице у раном животном добу“, наглашава Крстићева и истиче да је захвална средњошколкама које су показале да ће бити одговорни здравствени радници.

„С обзиром да се на терену показало да из своје школе носе много знања, сигурно је да ово неће бити посљедња акција коју смо провели са ученицима здравствене струке у Средњошколском центру „Милорад Влачић“, закључила је в. д. директора власеничког Дома здравља. 

Професорица здравствене струке у власеничком Средњошколском центру „Милорад Влачић“ Сунчица Пантелић је са својим ученицама радо пристала да учествује у акцији обиљежавања Међународног дана борбе против дијабетеса,

„Овдје смо како бисмо помогли здравственим радницима и како бисмо дали свој допринос обиљежавањеу овог веома важног датума који је установљен 1991. године, као одговор на константан порас обољелих. И мојим ученицама и мени је драго да смо  учествовале, помогле и стекле ново искуство“, каже професорица Пантелић.

Матуранткиња Миљана Мијић истиче да је њој и њеним другарицама било задовољство да учествују у овој акцији.

„С обзиром, да је недјеља, да већина људи одмара,  изненадио нас је велики одзив наших суграђана. Иако су на почетку били помало сумњичави јер смо младе, чим су видјели да ми све савршено  радимо похвалили су нас и мотивисали да будемо још боље“, са осмијехом прича будући физиотерапеутски техничар.

Власеничанин су били одушевљени акцијом коју су заједно провели медицинари и ученици.

„Похвалио бих ове вриједне људе који су нашли времена да нашим саграђанима пруже подршку и покушају да развију навику да се контролишу, да провјере своје здравствено стање. Сматрам да је то потребно радити бар једном у шест мјесеци. Ова акција је за сваку похвалу посебно у овој ситуацији са ковидом 19, када смо на неки начин спријечени да идемо на контрлоне прегледе“, искрен је Дејан Тодоровић.

Милица Мандрапа није пропустила прилику да  похвали своју изабрану докторицу.

„Дошла сам да преконтролишем шећер и притисак, а свратила сам јер сам  видјела своју докторицу Сању и медицинску сестру Раду. Драго ми је да сам се увјерила  и да су ове дјевојчице из школе веома способне и вриједне“, са осмијехом је рекла.

Свјетски Дан борбе против шећерне болести обиљежава се сваке године 14. новембра, на рођендан Фредерика Бантинга, који је 1922. године заједно са Чарлсом Бестом открио инсулин.