ВЛАСЕНИЦА ОБИЉЕЖИЛА СВЈЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСА

271

Поводом обиљежавања Свјетског дана борбе против дијабетеса, раднице Дома здравља и ученице здравствене струке СШЦ „Милорад Влачић“ Власеница, организовале су акцију мјерења шећера у крви и крвног притиска.

Циљ ове традиционалне акције јесте превенција, едукација становништва и промоција здравих навика.

Наша дужност је да пацијенте обавијестимо о здравим стиловима живота и да факторе ризика превенирамо на најбољи могући начин. Оно што смо данас истицали пацијентима јесте свакодневна физичка активност, исхрана и ако је могуће живот без стреса. На нашим подручјима у последњих 20 година дијабетес мелтус и даље је у порасту, због тога ми позивамо грађане и мимо овог дана, да ако имају факторе ризика или хередитарна обаљења, да се јаве у Дом здравља свом породичном љекару како би на вријеме могли открити такву врсту болести, јер сви знамо да дијабетес мелтус прави многобројне компликације – оштећује очи, бубреге, срце. Превенција је нешто што може да држи ову болест под контролом, а самим тим и да будемо здрави„ – рекла је Сања Петрушић Гавриловић, специјалиста породичне медицине.

Свјетски Дан борбе против дијабетеса обиљежава се сваке године 14. новембра, на рођендан Фредерика Бантинга, који је 1922. године заједно са Чарлсом Бестом открио инсулин.