ВЛАСЕНИЦА ОБИЉЕЖИЛА СВЈЕТСКИ ДАН СРЦА

1368

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Власенички медицинари су Свјетски дан срца, 29. септембар, обиљежили на најбољи могући начин  –  дружећи се са својим суграђанима.

На импровизованом пункту у центру града екипа власеничког Дома здравља је свим заинтересованим, а није их био мали број, контролисала притисак, мјерила ниво шећера у крци и холестерол, али и давала савјете везане за превенцију кардиоваскуларних болести.

“Свјетски дан срца  је само један од дана када ми покушавамо својим суграђанима указати на важност бриге о сопственом здрављу. Данас смо вршили превентивне прегледе да бисмо указали на значај оболијевања од кардиоваскуларних болести, и,  самим тим  да бисмо их превенирали. Исто тако, разговарали смо са њима о физичким активностима, о томе шта је то што је добро за здравље, а шта треба кориговати  код исхране и код физичке активниости”, објашњава др Сања Петрушић Гавриловић, специјалиста породичне медицине у Дому здравља у Власеници.

Власеничани су одушевљени овом акцијом радника Дома здравља.

“Морам да се захвалим и нашем Дому здравља и нашем начелнику, на оваквом потезу. Ни сама не знам када сам раније обавила ове контроле као данас и драго ми је да је све уреду. Само нека наставе овако да брину о нама”, јасна је Сава Бојанић.

Драгана Клисарић не штеди ријечи хвале.

“Овакве акције су заиста потребне нашем граду, јер  људи због короне много рјеђе иду љекарима и контролишу своје здравље. Докторица и њена екипа су дивни, изашли су у сусрет свима ко им се обратио. Веома ми је драго што је овај датуим обиљежен баш на овакав начин”, казала је Клисарићева.

Свјетски дан срца обиљежава се од 2000. године, а циљ је информисања људи широм свијета о значају и учесталости кардиоваскуларних болести, које су, тренутно, одговорне за 17,3 милиона смрти годишње, посебно срчаног и можданог удара, а процјењује се да ће до 2030. године тај број износити 23 милиона.