ВЛАСЕНИЦА СПРЕМА КОШАРКАШКИ СПЕКТАКЛ

666

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Власеница се спрема да још једном покаже да са разлогом носи епитет града кошарке.

У сарадњи са општинском Комисијом за спорт, неколико заљубљеника у игру под обручима прихватило се организације првог власеничког  Стритбол турнира 3×3.

Како каже Далибор Видовић, професор математике и вођа кошаркашких секција у основној и средњој школи, овај турнир је замишљен као врхунски спортски догађај.

“Када смо се прихватили организације турнира договорили смо се да све мора бити на врхунском нивоу. С тим у вези, почели смо уређење кошаркашког терена који је у склопу Градског стадиона у Власеници. Општина је прошле године направила ограду и трибине, а ми смо се прихватили набавке нове конструкције за кошеве, обруча и рефлектора,  пошто је планирано да се утакмице играју у вечерњем термину, када су мање врућине. Турнир ће трајати два дана, 9. и 10. јула. Први дан је резервисан за млађе категорије, а другог ће снаге одмјерити сениорске екипе”, прича Видовић и објашњава правила.

“По досадашњем интересовању, очекујемо учешће 16 сениорских екипа. Свака екипа има четири члана,  три на терену и једног резерног. Што се тиче омладинских категорија, биће заступљњени сви узрасти: пионирски, јуниорски и кадетски. С обзиром да нам се јављају и да их тако назовем ветерани, рекреативци који немају снаге за такмичарски дио,  а воле да играју кошарку, и уколико их буде довољно, сигурно је да ћемо и за њих организовати утакмице у ревијалном дијелу”, каже он.

У организацији турнира велику подршку имају од Општинске управе и првог човјека Власенице.

“Када смо му изнијели идеју о организацији турнира, начелник Краљевић нас је безрезервно подржао и Општина Власеница је генерални покровитељ турнира. Наградни фонд је  већи него на сличним турнирима. У сениорској конкуренцији, освајач првог мјеста добија 1500, а другог 500 КМ. За побједника у шутирању тројки и у закуцавању предвиђена је награда од по 100 КМО. Што се тиче омладинских категорија, и за њих ћемо обезбиједити пригодне награде. Оно што је важно нагласити је  да  је организација веома захтјевна, у сваком смислу, а сви ми који смо укључени,  дајемо свој максимум да ово буде спортска манифестација која ће поставити одређене стандарде. Као што сви знају, велики број кошаркаша и кошаркашица из Власенице игра у репрезентацијама Србије и Бих, а с обзиром да смо сви ми заљубљеници у овај спорт, па смо имали прилику да дођемо у контакт са  многим великим именима из овог свијета, и свима њима је драго што се нешто овако дешава у Власеници, они ће бити најбољи промотери Турнира”, јасан је Давор Голијан, предсједник Комисије за спорт у Општинској управи.

Голијан каже да ће за организацију турнира бити издвојено око 10 000 КМ.

“Највећи дио средстава биће утрошен на уређење игралишта, односно на постављање професионалних кошева и табле које ће бити од плексигласа, даклео зглобни обруч са три опруге, који ће пружити атрактивнију игру, односно који приликом “закуцавања” неће претрпјети никаква оштећења. Поред тога, стари рефлектори ће бити замијењени лед рефлекторима. Током трајања Турнира биће постављена гумирана подлога како не би дошло до повреда играча”, истиче предсједник Комисије за спорт.

Учешће на Турниру најавиле су неке од екипа које су годинама најбоље у врху стритбаскета. Пријаве су могуће до 8.7.2021. године,  а могу се извршити на сљедећем линку https://play.fiba3x3.com/events/418a14bf-b4a3-4be3-a8b1-c79a2c035653 или на број телефона +387 64 411 35 35, на који се могу добити и све додатне информације.