ВЛАСЕНИЧКА БИБЛИОТЕКА ОБИЉЕЖИЛА ДАН БИБЛИОТЕКАРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

572

Текст: Т.Голијанин/Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Дружењем са групом читалаца и пригодним предавањем о библиотечкој професији, запослени у Народној библиотеци у Власеници обиљежили су Дан библиотекара Републике Српске – 9. октобар.

“Народна библиотека у Власеници је основана 1959. године и тренутно има фонд од 30 000 књига. Важно је нагласити да је 2015. године добила Повељу Ђорђе Пeјановић, највећу награда за библиотекарство у Српској, коју сваке године додјељује Друштво библиотекара Републике Српске за стваралачки рад и допринос у развоју библиотекарске струке, а  додјељује се на манифестацији Вишеградске стазе, која се сваког јуна одржава у Вишеграду. У склопу библиотеке имамо и завичајну збирку, коју сваке године допуњавамо и досљедно обрађујемо. Ове године, због актуелне ситуације у цијелом свијету, није било сајмова, па смо набавили мањи број нових наслова, али сигурно је да сви наши читаоци имају велики избор”, казао је Аћим Тодоровић у име својих колега из Народне библиотеке у Власеници.

Ђорђе Пејановић је био један од иницијатора за оснивање Друштва библиотекара СР Босне и Херцеговине, које је почело са радом 18. септембра 1949. године.

Маријана Ђокић, ученица завршног разреда власеничке Гимназије, члан је библиотеке од осмог разреда основне школе.

“Поводом Дана библиотекара Републике Српске уприличено је одлично предавање чији је циљ био да нас упозна са послом библиотекара, али и са нашом библиотеком. Веома сам задовољна понудом наслова коју наша библиотека има. Широк је спектар жанрова, и тематике. Мене највише занимају дјела модрене психологије, али и медицине”, каже Ђокићева.

Као и претходних мјесеци, од почетка пандемије, у Народној библиотеци у Власеници и у октобру ће бити бесплатно учлањење.