ВЛАСЕНИЧКА ОМЛАДИНА ДОБИЛА СВОЈ КУТАК

1247

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Стони тенис, билијар, мини фудбал и још много различитих друштвених игара, помоћ око израде домаћих задатака, радионице са увијек актуелним и занимљивим темама, или само угодан кутак гдје ће са својим пријатељима или сами моћи провести слободно вријеме – све  је то  од данас на располагању власеничким омладинцима. Након скоро деценије, омладина из града подно Виселца поново има своје мјесто за дружење, учење и забаву.

“Безброј је активности које ће млади  моћи да упражњавају у просторијама Омладинског центра и да своје слободно вријеме проводе на креативан начин. Овакав мултифункционалан простор био је неопходан нашем граду и срећан сам што смо уз подршку Интернационалне организације за миграције, кроз пројекат БХРИ, и Јуесејда, који га је финансирао, успјели направити мјесто које ће, сигуран сам,  бити омиљено свим младим људима из нашег града”, истакао је на свечаном отварању Горан Ђурић, идејни творац  Омладинског центра “Алтруист” и предсједник Комисије за младе у Општини Власеница.

Ђурић је нагласио да је и прије званичног отварања успостављена сарадња са савјетима ученика основне и средње школе, што је резултирало потписивањем меморандума о сарадњи.

“У Омладинском центру наши ученици ће моћи стећи неформалне вјештине које су у 21. вијеку веома важне. Ове просторије наша школа ће користити најприје кроз часове одјељењске заједнице, а планиране су и радионице за помоћ при учењу ученицима којима је таква помоћ  потребна и који не могу да стекну на часовима допунске наставе. Треба напоменути да ће бити организоване и радионице за талентоване ђаке, што је јако важно, јер ми веома често запостављамо даровите ђаке, а ово је одличан начин да они избрусе своје вјештине и компетенције које су им потребне”, казала је  Данка Милић Кезуновић, директорица Основне школе “Вук Караџић” у Власеници, након што је свој потпис ставила на Меморандум о сарадњи.

Пајисија Петровић, директор власеничког Средњошколског центра “Милорад Влачић”, сматра да је потписивање меморандума само потврда и наставак сарадње коју су школа и Омладински центар већ започели.

“Наши ђаци овдје, у један здрав простор, гдје нема дима и алкохола,  могу да дођу кад год имају слободног времена, и да га проведу на најбољи могући начин. И дјеца која имају потешкоће у учењу могу у сваком тренутку овдје да се обрате, а радници Омладинског центра ће им пружити свесрдну помоћ”, прича Петровић.

Власенички омладинци не крију задовољство због отварања Омладинског центра.

Урош Максимовић, матурант гимназије и доскорашњи предсједник Савјета ученика у власеничком средњошколском центру, сматра да ће им сада бити лакше радити различите пројекте и проводити различите активности на побољшању друштвеног живота.

“Ово је мјесто на коме ћемо моћи своју креативност још боље искористити. До сада смо за различите пројекте које смо радили морали да се налазимо по бучним кафићима или по кућама, а сада имамо мјесто гдје ћемо на миру моћи да размјењујемо и реализујемо своје идеје. Ми смо дугогодишњи омладински активисти и добро је што ће основци на овом мјесту моћи да виде шта ми то радимо, да се угледају на нас, да крену нашим стопама”, каже Максимовић.

Подршку својим вршњацима дали су и омладинци из Милића.

“Много нам значи то што се у нашој регији ради нешто овако добро за младе и сигурна сам да ћемо у будућности, са нашим колегама из Власенице,  имати одличну сарадњу и урадити много корисних пројеката”, сигурна је  Марија Новаковић, асистент координатора у Омладинском центру у Милићима.

У Омладинском центру “Алтруист” у наредних шест мјесеци биће запослен један координатор.

“За одрастање сваког младог човјека је битно да има мјесто гдје ће на креативан начин моћи да проведе своје вријеме. Надам се да ће млади радо посјећивати ово мјесто и уживати у нашим садржајима, јер ће поред провођења неформалних радионица, бити мноштво различитих  културних дешавања. Као предност отварања Центра истакла бих и запошљавање младих”, наводи Татјана Савић, предсједник Удружења “Алтруист”, које је носилац пројекта .

Омладински центар простире се на 160 квадрата, а вриједност овог пројекта је 38 000 КМ.