ВЛАСЕНИЧКИ ДОМ ЗДРАВЉА ДОБИО НАЈСАВРЕМЕНИЈУ РЕНДГЕН ДИЈАГНОСТИКУ

2419

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Власеничани на рендгентску дијагностику више неће морати ићи у оближње градове, јер је у  власенички Дом здравља стигао најсавременији, дигитализовани рендген апарат.

“Захваљујући локалној заједници и подршци нашег начелника Мирослава Краљевића, успјели смо да набавимо нови рендген апарат и након дужег времеснког периода успјели смо да поново ставимо у функцију рендген-кабинет. Овај апарат нам је био неопходан. Свједоци смо да је претходни период, када је стари апарат, који је набављен прије више од тридесет година, био у квару, био веома тежак за наше пацијенте, јер су на дијагностику морали ићи у регионалне домове здравља”, наводи др Гордана Крстић, директорица ове здравствене установе.

Др Крстић истиче да ће нови рендген апарат смањити изложеност пацијената зрачењу, али и олакшати рад особља.

“Нови дигитализовани апарат смањује вријеме снимања, чиме се смањује сам процес излагања пацијента зрачењу, али исто тако убрзава снимање. Рендген кабинет радиће сваког радног дана, од 8 до 14 часова, тако да ће сви пацијенти, без икаквих чекања, моћи обавити потребне дијагностичке процедуре”, закључила је Крстићева.

Директорица власеничког Дома здравља најавила је и нове инвестиције.

“У догледно вријеме планирамо набавку и апарата за снимање зуба, тако да ће и та дијагностичка процедура бити доступна у нашем Дому здравља”, најавила је др Крстић.

Горан Мишић, РТГ техничар, објаснио је које су предности новог апарата.

“С овим дигитализованим системом за израду филмова ће бити доста лакше радити јер се филмови не развијају као прије, у класичној комори, већ се снимање обавља на компакт дискове, чиме се смањује зрачење пацијената, односно мања је доза зрачења. С обзиром да већ скоро пет година радим у рендген кабинету, могу рећи да је ово веома одговоран посао, и драго ми је што је редндген дијагностика поново доступна и у нашој установи”, каже Мишић.

Вриједност новог рендген апарата је 26 000 КМ, а његову набавку су финансирали Дом здравља у Власеници и општинска управа.