ВЛАСЕНИЧКИ МЕДИЦИНАРИ ОБИЉЕЖАВАЈУ СВЈЕТСКИ ДАН СРЦА

1011

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

“Користи срце и повежи се срцем” слоган је под којим ће и власенички медицинари ове године обиљежити Свјетски дан срца – 29. септембар.

Директорица власеничког Дома здравља др Гордана Крстић истакла је да ће запослени у овој здравственој установи низом активности покушати подићи  свијест својих суграђана о важности превенције кардиоваскуларних болести.

“Наша медицинска екипа ће сутра, 29. септембра, у периоду од 11 до 14 часова, на импровизованом пункту у центру града, испред Културног центра, обављати одређене претраге, давати савјете  и разговарати са Власеничанима о значају раних прегледа и дијагностике кардиоваскуларних болести. Оно што је најважније је да људи буду свјесни важности овог проблема, јер  у свијету и даље највише људи оболијева баш од ових болести. Ове године, када је пандемија вируса корона највећи проблем, и када су људи присиљени да се на неки начин изолују једни од других,  слоган “Користи срце и повежи се срцем” треба да укаже баш на то да постоје различити начини на које треба да се повежемо и бринемо о свом здрављу”, јасна је др Крстић.

Она је дала и неколико информација о овом важном датуму.

“Свјетски дан срца обиљежава се од 2000. године у цијелом свијету, а циљ је да се повећа ниво свијести становништва, да се индекс оболијевања и умирања од кардиоваскуларних болести може спријечити вођењем здравих стилова живота и да се на тај начин продуже продуктивне године живота радно активног становништва, смање трошкови лијечења и економске посљедице. Према подацима Свјетске здравствене организације, сваке године у свијету од кардиоваскуларних болести умире око 17 милиона људи, што представља водећи узрок смрти.  Позитивна породична анамнеза на кардиоваскуларне болести показује на повећан ризик болести срца и код потомака и због тога је неопходно водити бољи и здравији живот. Сваки појединац може да предузме активности од виталног значаја за смањење свог ризика и ризика своје породице. Неопходно је смањити неактивност, нездраву исхрану, пушење и излагање дјеце пасивном пушењу”, савјетује директорица власеничког Дома здравља.

Др Крстић истиче да је веома важно да се брига о здрављу не сведе само на заштиту од ковида 19.

“Како свијет и даље води борбу против ковида 19, никада нисмо били свјеснији важности нашег здравља и здравља наших најмилијих и зато је  Свјетски дан срца ове године важнији него икад.  Зато позивам све наше суграђане  да сутра посјете нашу медицинску екипу која ће бити  испред Центра за културу и провјере своје здравље, уз корисне савјете које ће добити на лицу мјеста”, закључила је др Гордана Крстић.

Више информација о овом дану може се наћи на страници  www.worldheartday.org.