“ВУК” У МИСИЈИ МЕДИЈСКОГ ОПИСМЕЊАВАЊА

655

У савременом друштву медијска писменост је неопходна вјештина и сигурно је да, у времену када је технолигија неизоставан дио наше свакодневнице, треба радити на медисјком образовању свих категорија друштва.

Да је са сваким учењем најбоље почети у дјетињству сагласна је и Данка Милић Кезуновић, директорица Основне школе Вук Караџић” у Власеници, која је, у сарадњи са главним и одговорним уредником Радио Власенице Татјаном Голијанин, осмислила пројекат “Мала школа новинарства”, чији је циљ јачање медијске писмености код дјеце.

У склопу пројекта, директор власеничке Основне школе “Вук Караџић” и главни и одговорни уредник Радио Власенице  потписале су данас Меморандум о сарадњи ове двије установе.

“Веома је важно  у  21. вијеку да се дјеца медијски описмењавају, да знају како да добију неку информацију,  како да знају да ли је нека вијест лажна или права и како да реагују када буду угрожени на интернету. Пројекат “Мала школа новинарства” има за циљ јачање медијске писмености код дјеце. Он ће имати двије фазе. Двије групе, по десет ученика петог и деветог разреда, који имају смисла за литерарно изражавање, имаће радионице на тему новинарстав и новинарског изражавања, као и радио-емисије у којима ће имати прилику да покажу све оно што су научили током тих радионица”, наводи Данка Милић Кезуновић.

Директор власеничког “Вука” је нагласила да је ово први званични вид, али да је  сарадња са Радио Власеницом од оснивања овог медија веома успјешна.

“Радио Власеница медијски подржава све наше активности и могу рећи да је то једна од установа у Власеници са којима имамо изврсну  сарадњу”, закључила је директорица Милић Кезуновић.

Главни и одговорни уредник Радио Власенице Татјана Голијанин сматра да је овај пројекат одличан начин за прве кораке дјеце у медисјку писменост.

“Драго ми је што је Основна школа “Вук Караџић” на челу са директорицом Данком Милић Кезуновић, препознала значај медија и медијског описмењавања. Потписивање Меморандума о сарадњи је круна одличне сарадње коју ми имамо са директорицом и овом васпитно-образовном установом. Надам се да ће у годинама који долазе наша сарадња бити све боља, на обострано задовољство. Сигурна сам да ће сви ученици који ће учествовати у пројекту  “Мала школа новинарства”оправдати наше повјерење и да ће једног дана били вриједни сарадници или радници Радио Власенице”, истакла је Голијанинова.

Појам медијске писмености дефинисан је на конференцији о медијској писмености 1992. године (National Leadership Conference on Media Literacy, 1992) као “способност приступа, анализе, вредновања и одашиљања порука посредством медија.