“ВУК” ЗАУЗЕО ДРУГО МЈЕСТО НА КОНКУРСУ МИНИСТАРСТВА САОБРАЋАЈА И ВЕЗА СРПСКЕ

1607

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

У власеничкој Основној школи “Вук Караџић” навикли су на лијепе вијести које стижу са различитих такмичења и конкурса на којима њихови ученици и наставници учествују, али их свака нова обрадује јер потврђује оно што је одавно свима знано – “Вук” је међу најбољим школама у Српској.

То је доказао и допис који је стигао из Министарства саобраћаја и веза Републике Срспке – на конкурсу који је расписан у склопу кампање “Јачање медијске писмености код дјеце у Републици Српској“ “Вук” је освојио друго мјесто.

“У савременом друштву медијска писменост је неопходна вјештина и сигурно је да, у времену када је технологија неизоставан дио наше свакодневнице, треба радити на медијском описмењавању свих категорија друштва, а посебно дјеце. Ми смо у фебруару, у сарадњи са Радио Власеницом, осмислили пројекат који смо назвали “Мала школа новинарства” чији је основни задатак медијско описмењавање наших ђака. С обзиром да је у том периоду Министарство саобраћаја и веза  расписало конкурс за најбоље пројекте у овој области, одлучили смо да аплицирамо, и драго нам је да је наша “Мала школа новинарства” оцијењена као једна од најбољих у Српској. Наш пројекат је добио 111 бодова, док је првопласирани имао само четири бода више.  Ово је показатељ  да је наша школа изузетно добро одрадили свој задатак,  што можемо да захвалимо и главној и одговорној уредници Радио Власенице Татјани Голијанин, чија је идеја и била да пројекат одрадимо на овај начин. Ми нисмо обрадовани само што смо други у Српској, него што ћемо добити и вриједне награде које је обезбиједила компанија МТЕЛ”, с поносом прича директорица Данка Милић Кезуновић.

Данка Милић Кезуновић

Милић Кезуновић је објаснила и како ће “Мала школа новинарства” бити реализована.

“Пројекат ће бити проведен у двије фазе: прва је радионичког типа и подразумијева  двије теоријске радионице које  ће бити реализоване путем зум апликације, а преостале двије ће бити практична примјена теоријског дијела који ће се већ изучити. По десет ученика петог и деветог разреда имаће прилику да науче шта је то радијска, шта новинска вијест, како се пише извјештај, а оно што је најважније да науче како да буду безбједни на интернету, како да сачувају себе и своје податке и како да са другима комуницирају на свим друштвеним мрежама. У другој фази пројекта, ученици ће, у склопу дјечјег програма Радио Власенице, радити радијске емисије у којима ће на смислен начин својим вршњацима представити оно што су и сами научили. Оно што је најзанимљивије је да ће они најбољи, најзаинтересованији, моћи да наставе свој ангажман на радију”, каже директорица власеничког “Вука”.

Кампању „Јачање медијске писмености код дјеце у Републици Српској“ проводе Министарство саобраћаја и веза, Министарство просвјете и културе, Републички педагошки завод и Радио-телевизија Републике Српске.