“ЗАВРШЕНИ” “НАШИ РАЗГОВОРИ”

1769
Фото: Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

    Текст:Љ.Савиновић/Општинска управа општине Власеница

  “Шта предузети да млади остану у БиХ?”, “Због чега остајем, а због чега желим да идем?”, “Да ли су млади они који одржавају државу у животу?”, само су нека од питања о којима се данас разговарало У Власеници, у склопу активности “Наши разговори” на тему: “Зашто млади одлазе из БиХ?

Разговори који су уприличени данас, у Сали за сједнице Скупштине општине Власеница организовани су у оквиру пројекта ПРО – Будућност, Америчке агенције за међународни развој USAID, који имплементира Chatolic Relief Services у сарадњи са Фондацијом Мозаик, Caritasom БиХ, Форумом грађана Тузла и Хелсиншким парламентом грађана Бања Лука, те Међурелигијским вијећем у БиХ.

Додатни квалитет „Нашим разговорима“ дали су и учесници који су својим дискусијама и питањима отворили многе теме и показали велику жељу да се прича о положају младих у друштву, али и о изградњи повјерења и мира.
Да млади не треба да буду средство којима држава управља, да су млади управо они који треба да буду покретачи и иницијатори, али и да је често проблем њихова пасивност, те да првенствено треба радити на уједињењу, без обзира на националну, вјерску и политичку припадност – неки су од закључака са данашњег округлог стола, на којем су представници ове популације узели веома активно учешће.

Модератор разговора из Форума грађана Тузла Вехид Шехић казао је у изјави за медије како је Власеница дио једног великог пројекта, међу 60 градова и општина који су се укључили у тај пројекат, наводећи да се разговори организују са циљем да се чује глас грађана, али и да се промијени уходани метод “да ми најбоље знамо шта грађанима треба”.

 Ми желимо да од грађана чујемо шта њима треба, а једна од најактуелнијих тема данас је одлазак младих људи из БиХ, јер не виде перспективу живота на овим просторима. Желимо да, кроз овакве разговоре, пробудимо наду и неку врсту активизма грађана да покушају нешто мијењати демократским путем, ослободити човјека као појединца из колективитета гдје смо ми постали робови. Треба да охрабримо људе да јавно говоре о свим битним питањима на основу чињеница и да поручимо политичарима да не могу управљати нашим интересима. – изјавио је Шехић.
На питања учесника одговарала је и Александра Летић, програмски менаџер и представница Хелсиншког комитета за људска права у РС.

У разговорима су учествовале и представнице партнерске општине Кладањ.