600 ГОДИНА СТАРОГ ГРАДА ВЕЛЕДИН КОД ВЛАСЕНИЦЕ

1218

   Прилог припремио: О.Д. / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

 Планинарско-еколошко друштво “Ацер” из Власенице организовало је посјету старом граду Веледин, који је налази надомак Власенице, на обронцима Јавор планине.

  Планинарима су се придружили и ученици средњошколског центра “Милорад Влачић” из Власенице, као и Комисија за заштиту животне средине и културног наслеђа, испред општине Власеница.

  Професор географије Драган Илић одржао је кратак час  о настанку овог несвакидашњег града, чији остаци и данас крију тајне живота од прије 600 година на овим просторима, као и легенде које се препричавају у народу.

 

  Веледин као тврђава подигнут је  на простору села Грабовице  у општини Власеница.

  Тврђава потиче из касног средњег вијека, а први сачувани спис у коме се утврђење помиње је османски попис становништва из 1468. године у коме је евидентирана нахија Веледин са пустим селима Јасен, Трново, Тишница, Рача.

  Професорица Стојанка Косорић, члан Комисија за заштиту животне средине и културног наслеђа, није крила одушевњење својом првом посјетом Веледину.

 

  И док вријеме неумитно тече и пролази, стари град Веледин настсвља да живи у свом свијету са тајнам и легендама које га прате, и увијек се обрадује посјети као овој, горд и поносан и у овоме новом времену у којем ипак није заборављен.