АЋИМ ТОДОРОВИЋ НА ЂУРЂЕВДАНСКИМ СУСРЕТИМА У КРАГУЈЕВЦУ ПРЕДСТАВЉАО СРПСКУ

279

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Међу три књижевника из Републике Српске, која су учествовала на Шестим Ђурђевданским књижевним сусретима у Крагујевцу,  био је и власенички писац Аћим Тодоровић.

„На позив Удружења писаца Крагујевца, био сам учесник тродневних, међународних, Ђурђевданских књижевних сусрета. Ова манифестација одржана је  од 9. до 11. јуна. Програм је обухватио  књижевно вече у галерији „Ђура Јакшић“ на којој су љубитељима поезије и прозе своје стихове и одломке из својих дјела говорили пјесници и прозни ствараоци из свих градова Србије, Румуније и Републике Српске, трибину на којој је др Саша Кнежевић, професор на Филозофском факултету у Источном Сарајеву,  говорио о токовима савремене српске књижевности у Републици Српској, а током ова три дана представљена су публикована издања стваралаца који се двије године, због пандемије,  нису редовно окупљали. Током сусрета промовисано је и ново издање Књижевних новина“, прича Тодоровић.

Власеничком књижевнику је ово било прво учешће на крагујевачким сусретима.

„У Крагујевцу сам се представио у најбољем свјетлу,  колико сам ја то умио, могао и имао снаге, као што сам представио и Републику Српску, зато што долазим са ове стране Дрине.  Осим пјесама из збирке „Душа мироточи“, представио сам и своју нову збирку, која је тих дана изашла из штампе,  „Христова јагњад“ која нема само књижевну, него и историјску вриједност, јер говори о српском страдању у 20. вијеку.  Са ових сусрета носим фантастичние утиске, не само  због позива да будем један од три учесника из Српске, него и због саме организације и свих осталих садржаја који су били на програму ових књижевних сусрета“, истакао је Аћим Тодоровић.

Ова књижевна манифестација одржана је у склопу Ђурђевданских свечаности града Крагујевца.