ФИЛМ “ОТАЦ” У ТРЦИ ЗА НАГРАДУ ЕВРОПСКЕ ФИЛМСКЕ АКАДЕМИЈЕ

562
Филм "Отац" (фото:б92-промо)

     Извор: РТРС

    Европска филмска академија објавила је прву селекцију од 32 најбоља европска филма препоручена за номинације за Европску филмску награду у различитим категоријама – режија, сценарио, глума, а међу одабраним остварењима нашао се и филм “Отац” редитеља Срдана Голубовића.

   Европска филмска академија објавила је први списак филмова састављен од 32 наслова међу којима и филм “Отац”, а у септембру ове године списак играних наслова биће проширен са још новим остварењима, чиме ће бити обухваћени и филмови који су имала потврђену премијеру до 31. маја ове године, а до чега није дошло усљед актуелне пандемије.

   Услов је, да ти филмови имају премијеру у биоскопима или онлајн, до краја новембра 2020.

   Веома успјешан биоскопски почетак филма “Отац” у којем насловну улогу тумачи популарни глумац Горан Богдан нагло је био прекинут због пандемије вируса корона, али по отварању биоскопа филм ће се поново наћи на репертоару.

   Филм је имао свјетску премијеру на овогодишњем филмском фестивалу у Берлину на ком је освојио двије награде, а потом је крајем фебруара отворио 48. београдски Фест.

   “Отац” је филм о човјеку коме су због сиромаштва одузели дјецу, губитнику, одбаченом и пониженом човјеку, који кроз своје путовање, ходајући од свог села на југу Србије до престонице, са краја на крај земље, из протеста, достојанства, жеље да докаже и себи и другима, из очаја – постаје херој.

   У главној улози, оца Николе, нашао се прослављени глумац Горан Богдан, док су остале улоге припале Борису Исаковићу, Нади Шаргин, Милици Јаневски, Вахиду Џанковићу, Јови Максићу, Николи Ракочевићу, Милану Марићу и Љубомиру Бандовићу, а у улози дјеце нашли су се Ајла Шантић и Мухарем Хамзић.