ФИЛМСКИ КАРАВАН ”ПОВРАТАК ФИЛМУ” ПУТАЊУ НАСТАВИО У ВЛАСЕНИЦИ

455

   Текст: Т. Рикановић/Инфо портал Власеница24

   Ученици власеничке Основне школе ”Вук Караџић” данас су имали прилику да креирају свој први анимирани филм. Ову врсту умјетности дочарали су им познати редитељи Никола Мајдак и Ана Недељковић, након чега је у кино сали Културног центра одржана пројекција неколико кратких анимираних филмова.

   ”Дошао сам са ђацима седмог разреда Основне школе који су учешће у овој маштовитој радионици узели како би направили анимирани филм о нашем граду,” изјавио је наставник српског језика, Миљан Прхић и додао да је врло задовољан начином на који су ђаци едуковани о овој области.

   ”До сада нисмо имали прилику да видимо како се прави анимирани филм, ово је веома занимљиво и једва чекам да видим како ће све изгледати на крају,” истакла је ученица Лара Мајсторовић, једна од учесница креативне радионице.

   Вишеструко награђивани аниматори из Србије који су ангажовани на пројекту Филмског каравана, помогли су организаторима ове манифестације да испуне јединствену мисију а то је задовољење културне потребе у општинама у којима је биоскопски живот у неизвјесној ситуацији.

   ”Веома смо задовољни дочеком у Власеници и драго ми је што су дјеца показала интересовање за филмску умјетност и што је најважније, директно учествовала у њеном стваралаштву,” изјавила је Александра Митрић – Штифанић, представница Продукције ”Први кадар” из Источног Сарајева.

   Она је за Инфо портал Власеница 24 нагласила да ће овај Филмски караван након Братунца, Сребренице и Власенице наставити да шири свијест о важности такозване ”седме умјетности” и то у општинама Шековићи и Осмаци.

    Филмови ”Извор живота” и ”Шупљоглава игла” настали у продукцији ”Првог кадра” те пројекција додатних 12 кратких анимираних филмова, власеничке школарце су подстакли да у улози редитеља заједно анимирају причу о Власеници.

   ”Срећни смо што је овај догађај одржан и у нашем граду јер желимо да сазнамо све о овој грани умјетности и културе,” изјавила је Ивона Сладоје, ученица шестог разреда и чланица драмске секције Основне школе у Власеници.

   Учитељ Ненад Васковић за наш портал је нагласио како су ”ученици неколико одјељења петог разреда са нестрпљењем чекали пројекцију анимираних филмова” а његова колегиница Дијана Ђурић додала да су ”жеља и креативност у овом узрасту неугасиве и зато дјеци треба омогућити да их што више развијају”.

   Тијана Драшкић, наставница ликовне културе у Основној школи ”Вук Караџић” изразила је жељу да се ”нераскидива веза филмске и ликовне умјетности што приближније дочара дјеци али и грађанима Власенице” и похвалила реализаторе пројекта који су се досјетили да, како је истакла, ”креативну спону филма и анимације пренесу и на источни дио Републике Српске.”