ФОЛКЛОРИСТИ ОДУШЕВИЛИ ВЛАСЕНИЧАНЕ

675

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Кино-сала власеничког Дома културе била је премала да прими све љубитеље народних игара који су дошли на Трећи годишњи концерт Удружења за очување традиције и културе „Бирач“.

Предсједник Удружења Борислав Матић не крије задовољство због великог одзива својих суграђана, али и становника из сусједних општина.

“С обзиром да  прошле године, из свима знаних разлога, нисмо били у могућности да одржимо годишњи концерт који је прилика да покажемо све оно што смо током године радили и припремали, али и да се захвалимо појединцима, колективима и институцијама који су наш рад помогли, морам рећи да су сви наши чланови, али и наши Власеничани, овогодишњи, трећи по реду, нестрпљиво очекивали. Скупили смо храбрости и снаге да наставимо традицију и уз наше госте, фолклористе из Братунца и Војковића и народног гуслара Душана Пејића, приредили вече за памћење. Морам рећи и да је прије самог концерта организован и  дефиле учесника кроз град, а Власеничани нису  одољели да се са нама ухвате у коло, на главном градском тргу”, с поносом прича Матић.

Трећи годишњи концерт Удружења за очување традиције “Бирач” отворио је начелник Мирослав Краљевић, који је истакао да оно на прави начин промовише општину и њене вриједности.

“Овај концерт је завршна активност у склопу обележавања Дана општине Власеница. Драго ми је да су господин Матић и његови сарадници у овом времену организовали нешто овако величанствено. Ово је најбољи начин да се негују култура, традиција и праве вредности које смо наследили од наших предака, а које се преносе са генерације на генерацију. Удружење на најбољи могући начин презентује нашу Власеницу и због тога ће и у наредном периоду имати  и моју и подршку општине”, истакао је Kраљевић.

Сања Милић се захвалила свима који су помогли рад Удружења и организацију годишњег концерта.

“Пресрећна сам што је концерт организован и протекао на највишем нивоу. Очекивали смо велику посјету, али оволики број гледалаца нас је заиста изненадио.  Захвална сам свим нашим гостима из пријатељских друштава која су се представила нашим суграђанима и гуслару Пејићу,  нашим члановима који су и у претходних годину дана, у отежаним условима, вриједно тренирали, свим спонзорима, као и начелнику и општини на подршци коју нам пружају. Ипак, морам истаћи посебну захвалност нашем кореографу Ђорђу Васићу. Није лако кренути од нуле, а он је са нама 2017. године, када је Удружење основано, тако кренуо, и његову преданост и озбиљност заиста треба  поменути”, рекла је секретар “Бирча”.

Умјетнички руководилац УОТ-а Ђорђе Васић каже да су се његови играчи представили са чак три нове кореографије.

“Наши играчи су се представили са пет кореографија и то: први ансамбл играма из Бујановца и Димитровграда, старији дјечји ансамбл је играо влашке игре и игре из Лесковца, док су најмлађи играли игре из Груже, а такође је наступила наша рекреативна група са играма из централне Србије. Атмосфера је била феноменалана и пресрећан сам што је сала била пуна”, каже кореограф који фолклорним корацима учи око осамдесет чланова Удружења “Бирач”,  распоређених у четири групе.

У Власеници су први пут наступали чланови КУД-а “Братство” из Војковића, сазнали смо од њихове предсједнице и умјетничког руководиоца Биљане Ристић.

“Надам се да ћемо са Власеничанима успоставити сарадњу и пријатељство, јер се наша дјеца друже, а циљ свега овога  је дружење првенствено и баштињење наше традиције. Ми смо се Власеничанима представили играма из Сарајевског поља, одакле ми потичемо, а гледаоци су имали прилику да виде и оригиналну ношњу из овог краја. Иначе, наше културно-умјетничко друштво има пет група фолклорне секције, гусларску секцију, изворну и етно групу”, навела је Ристићева.

Милош Митровић, предсједник братуначког КУД-а “Мост”, сматра да друштва треба да се подржавају и помажу.

“Ми са Власеничанима одавно имамо добре односе и сарадњу. Већ неколико пута смо гостовали у Власеници, а чланови “Бирча” су се представљали Братунчанима. Надамо се да ће и будуће генерације наставити то дружење и на тај начин афирмисати и наше општине и Републику Српску и тако и унапређивати нашу културну баштину”, јасан је предсједник братуначких фолклораша, који су се представили играма из Босилеградског Крајишта.

Шеснаестогодишња Братунчанка Оља Бабић са својим друштвом радо долази у Власеницу.

“Пријатељства склопљена преко фолклора остају за цијели живот, а нема ништа важније од чувања традиције кроз игру и пјесму”, сматра дјевојка која је од своје треће године члан братуначког културно-умјетничког друштва.

Софија Гавриловић један је од првих чланова “Бирча”.

“Могу се похвалити тиме да сам учествовала на сва три годишња концерта нашег Удружења. Фолклор обједињује све оно што ја волим: игру, пјесму, дружење, упознавање нових људи, заједничка путовања и различите доживљаје”, искрена је млада Власеничанка.

Домаћини су, пуног срца и отворене душе, дочекали своје госте из Сребренице, Братунца и Војковића,  али и све своје суграђане који су још једном показали да је традиција оно што се воли и што се чува. Једино што су на крају поручили било је: „Догодине у Власеници!“