ГОРДАНА КЉЕШТАН ИЗ ЈЕВТИЋА- ПРИМЈЕР УСПЈЕШНЕ ПЛАСТЕНИЧКЕ ПРОИЗВОДЊЕ

1730

   Текст: Слађана Брајовић

    Кроз пројекат „Економско оснаживање социјално и материјално угрожених особа и младих особа кроз пластеничку поризводњу поврћа“ општина Власеница и Хуманитарна организација Муслим АИД обезбјеили су пластенике за 20 корисника који желе да кроз пластеничку производњу оствре приход за своју породицу. Гордана Кљештан из насеља Јевтићи, већ три године има солидан приход од продаје поврћа из пластеника.

   “Имам два пластеника . Садим парадајз, паприку и краставце. Ове године сам имала 100 кг паприке, 500 кг парадајза имам га још у пластенику. Поврће продајем пролазницима или у радњама” – каже Горадана.

   Потражња на тржишту мотивисала је Кљештане да набаве још један пластеник а прилику су видјели у пројекту „Економско оснаживање социјално и материјално угрожених особа и младих особа кроз пластеничку поризводњу поврћа“ . “Ми смо издвојили 500 КМ. Не би могли сами без општине и зато се захваљујем и општини и начелнику општине јер ће нам нови пластеник много значити за даљу производњу” – каже Гордана

Пластеници су површине 100 квадрата са системом за наводњавање и осталом пратећом опремом а корисници ће добити и садни материјал – каже шеф одсјека за развој општине Власеница Жељко Дамљановић и додаје да је вриједност пројекта 53 280 КМ. “Општина Власеница и Хуманитарна организација Муслим Аид ће издвојити по 40% а корисници 20% од вриједности набављене опреме” – каже Дамљановић и истиче да је ово други пројекат који општина Власеница у циљу развоја пластеничке производње реализује са Хуманитарном организацијом Муслим АИД. “Битно је нагласити да је овај пројекат дао одређени замајац пластеничкој производњи поврћа на подручју општине Власеница с обзиром да до прије пар година ова врста производње није ни постојала а сада имамо око 100 домаћинстава која се баве пластеничком производњом воћа и поврћа” – закључује Дамљановић.

   Постваљање пластеника почело је ове седмице и очекује се да ће посао бити завршен за 7 до 10 дана.