ИНТЕРАКТИВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА-ЊЕГУЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК

1940
Фото:Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Текст:Т.Голијанин/Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

   У Народној библиотеци у Власеници, библиотекарке зворничке Народне библиотеке упрличиле су  у петак (12.маја) интерактивну презентацију за ученике петих разреда Основне школе „Вук Караџић“ у Власеници, са темом „Његујмо српски језик – језичке недоумице“.

   – Акцију „Његујмо српски језик“ у Србији је покренуо Секретаријат за културу, у сарадњи са Филолошким факултетом и Библиотеком града Београда, а у Републици Српској носиоци акције су Народна и универзитетска библиотека и Филозофски факултет у Бањој Луци. Зворничка библиотека овој акцији се придружила прошле године, изложбом едукативних постера, са фотографијама познатих личносности из јавног живота, и са одговарајућим језичким поукама, а наставила је овом интерактивном презентацијом на тему језичких недоумица. Презентацију смо радили у нашој библиотеци и у основним школама на подручју града Зворника, а планирамо да је одржимо и у библиотекама у Шековићима и Милићима, као и у још неким основним школама. Сврха свега је да скренемо пажњу, односно да поведемо више рачуна о томе како говоримо и пишемо, да ријешимо неке језичке недоумице, и да, с времена на вријеме, подсјетимо и дјецу и одрасле шта је правилно, а шта не, казала је Славица Бојановић из Народне библиотеке у Зворнику.

  Директор Народне библиотеке у Власеници, Гордана Чалмић, истиче да је у плану одржавање бар још једне сличне презентације.

   – Радо смо се одазвали на позив наше матичне библиотеке да се укључимо у ову акцију. Наше колегинице из Зворника раде радионице на основу Унескових смјерница за рад са дјецом и омладином. У договору са учитељицама петих разреда, Наташом Матијашевић и Наташом Деурић, одлучили смо да прво буде реализована презентација са темом језичких недоумица, а у плану је организација још три радионице које ће дјеци бити корисне, јер су све едукативног карактера и добро ће доћи ученицима да побољшају своје знање матерњег језика,  рекла је Чалмићева.