ЈЕЛАЧИЋИ: НА ”МОЛИТВИШТУ” ОДРЖАН ПОМЕН ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА И ЦИВИЛИМА

513

   У селу Јелачићи, у федералној општини Кладањ, јуче је служен парастос и уз часни крст освештана спомен-плоча за 24 мјештана, које су у протеклом рату убиле муслиманске паравојне снаге из Кладња и Живиница.

   Предсједник Завичајног удружења “Јелачићи” Драженко Ерделић изјавио је да су на православну Нову годину, 14. јануара 1994. године, муслиманске снаге убиле 17 мјештана Јелачића, међу којима шесторо старијих и немоћних лица, село запалили, а преживјеле протјерали.

   Жртве су мучене и масакриране на посебно свиреп и бестијелан начин, што је потврђено и обдукцијом, коју је након размјене тијела, четрдесет дана након масакра, обавио патолог из Београда Зоран Станковић.

   Ерделић је истакао да се до данас нико од бивших становника Јелачића није вратио у село, а покушај да се то организује у сарадњи са федералним властима и властима Тузланског кантона, наишао је на зид ћутања.

   Он је додао да село није ни деминирано, а камоли да се приступило повратку.

   Село је до рата имало 100 домаћинстава и више од 300 становника.

   Ерделић је додао да је Министарство унутрашњих послова Републике Српске још 2007. године цијели предмет прослиједио, али да надлежно тужилаштво није подигло ниједну оптужницу за злочине у Јелачићима.

   Замјеник предсједника Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Вељко Лазић истакао је да је једна спомен-плоча, која је раније постављена у селу Јелачићи, разбијена и уништена.

   “Ми ћемо плочу постављати све дотле док они руше. Та плоча мора да симболизује српски народ и његово присуство на овим прострима. То је обавеза републичке организације, јер смо зацртали да сва мјеста, посебно у федералном дијелу, гдје су страдали Срби, достојни обиљежимо”, истакао је Лазић.

   Меморијалном скупу у селу Јелачичићи, осим породица погинулих бораца и цивила, као и некадашњих мјештана, присуствовали су представници власти општина Шековићи и Власеница, те организација и удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.