КЛИМА

4086

    Читав крај под утицајем је умјерено континенталне климе са преласком у субпланинску и планинску, уз веома изражене разлике на кратким удаљеностима. Сам град Власеница на граници је изразито планинског и равничарског дијела па се често у горњем, вишем дијелу насеља снијег задржи и 15 дана дуже него у доњем дијелу.

    Планине не дозвољавају утицаје с мора, док је са сјевера, долинама Дрине и њених притока Дрињаче и Тишче, а са запада долинама Великог и Студеног Јадра, отворен приступ континенталним ваздушним струјама. Јаки вјетрови карактеристични су за прољећа и јесен, а магле за јутарње сате у нижим кањонским и долинским просторима.

    Средња годишња температура ваздуха је 9,9 Целзијусових степени. Љета су топла; најтоплији је јул са средњом температуром од 19,9 степени. Зиме су умјерено хладне; средња температура у најхладнијем мјесецу јануару је четири подеока испод нуле. Највиша измерена температура је 36 (у јулу), а најнижа минус 27 степени (у јануару). Годишње амплитуде крећу се, иначе, од 21 до 24 степена. Просјечна количина неравномјерно распоређених падавина је 850 милиметара са 80 сњежних дана у години при чему сњежни покривач достиже 30 до 110 центиметара.