ЖЕСТОКО НЕВРИЈЕМЕ СЕ ПРИБЛИЖАВА БиХ

4814

Извор: N1  (Za N1 piše Nedim Sladić, meteorolog – amater)

  Жестоко невријеме се приближава Босни и Херцеговини почетком идуће седмице, уз олујне до орканске вјетрове јужног смјера, удари мјестимично и преко 100 км/час.

    Пред нама је изразито јака промјена времена, можемо слободно рећи и најјача за ову годину. Снажно и веома дубоко циклонално поље у Геновском заљеву образоват ће снажан градијент, тј. разлику притисака између сјевера и југа Балкана, што ће за посљедицу имати разорне вјетрове, неријетко и до орканске снаге, јер би удари вјетра могли прелазити чак 100 км/час и у Сарајеву!

    Генерално гледано, удари вјетра би се кретали већином изнад 70 км/час у најмање 90 % наше земље. Овај вјетар најављујемо тек за понедјељак и уторак, 11. и 12. децембар, када ће бити потенцијално опасно вријеме за становништво, што би требало регулирати на начин да надлежне инстанце ургентно прогласе црвени степен метеоаларма за већи дио Босне и Херцеговине на опасне временске прилике. Заиста, 100 км/час у Босни је ријеткост, те често овакве брзине се не мјере код нас, а самим тим овакав сценариј добива епитет екстрема. Овим путем, како би се заштитила имовина грађана, као и животи становништва, позивам надлежне да што прије, колико још у суботу прогласе црвени метеоаларм због олујног вјетра у понедјељак, 11. децембра од 00:00 па све до 12. децембра у 23:00.

    И сутра ћемо имати јако југо, са олујним ударима, нарочито у ноћи са петка на суботу, што ће раскинути маглу и смог у нашој котлини. Вјетар ће добивати на интензитету већ од раног пријеподнева, а потом од послијеподнева имати јаке удар јужног смјера. Температуре иду у пораст, а слиједи и топљење снијега. То је предувертира за снажну промјену времена у суботу која нам стиже са сјеверозапада, гдје ће се линија облачности и нестабилности пријеподне ширити из смјера Крајине, а у послијеподневним сатима стићи и према централном и источном дијелу Босне. Падавине, мјестимично обилније, очекују се у Херцеговини и југоисточној Босни.

    У почетку, у централном дијелу падавине у облику кише, а падом температуре и окретом вјетра олујног интензитета јужног смјера на пролазно појачан сјеверозападни, она ће прећи у сусњежицу, а потом и јак снијег. Сњежне падавине чак нису краткотрајно искључене ни на подручју Херцеговине, особито у ноћи. Очекивана акумулација снијега у нижим предјелима углавном између 10 и 35 цм, неријетко на планинама и преко 50 цм. Вјетар, умјерен до јак, сјеверозападни у Крајини, ујутро на истоку и југу земље јак до олујан јужни, у окретању на сјеверозападни при проласку линије хладне зрачне масе. Температуре јутарње углавном између 5 и 10, а дневне у осјетном паду и углавном око 0, у Херцеговини између 2 и 5.

     Благо смирење падавина и постепени престанак слиједи у суботу навечер, прво у Крајини, а у недјељу пријеподне и поподне у остатку земље. То ће бити затишје пред буру. Конкретно, понедјељак је потенцијално опасан, а најгоре се очекује у ноћи са понедјељка на уторак, када се и очекују удари преко 100 км/час. То дефинитивно може довести понегдје до многих потешкоћа, понајприје у цестовном и телекомуникацијском промету, као и штету по екосистемима, али и могућност обарања далеководних водова као и могући нестанци електричне енергије и напајања водом. Такођер, треба водити рачуна и о приватној својини, тако да се топло савјетује да се све лахко ломљиве ствари уклоне са балконских жардињера, понајприје саксија са цвијећем и сл., а аутомобиле склонити на сигурно, далеко од дрвећа, како би се избјегла потенцијална штета. Смирење временских прилика очекује се у сриједу.