ЛЕЛЕКОВЕ ”МОДРИЦЕ ЖИВОТА” ОСВОЈИЛЕ СРЦА ЧИТАЛАЧКЕ ПУБЛИКЕ

595

   Текст: Т.Р. Фото: О.Д./Инфо портал Власеница24

   Најпознатији власенички књижевник Милован Миланко Лелек синоћ је у препуној сали Народне библиотеке промовисао своју најновију збирку пјесама “Модрице живота”, објављене у издању општинског Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета”.

   “То су, прије свега, модрице мојих родитеља, комшија и нашег народа. Ја сам друго преживјело дијете од деветоро, колико су их моји родитељи имали. Осталих седморо ни једно није доживјело свој први рођендан. То најбоље свједочи о томе у каквим су тада условима родитељи одгајали дјецу”, изјавио је Лелек за наш портал.

   ”Посебно ми је задовољство што је вечерас рецитовала моја драга унука Нина, којој сам посветио неколико пјесама из ове збирке. Ту је и пјесма о унуку Ђорђу и бројне друге написане са великом љубављу, коју захвалан, стиховима узвраћам мојој породици, нарочито најмлађим њеним члановима”, нагласио је Лелек.

   Споменка Савановић, предсједница власеничке ”Просвјете”, изјавила је да ”је ово девето по реду Лелеково књижевно ауторско дјело вјерно осликало његове емоције о завичају, родном селу и одрастању у оскудним материјалним приликама”. Она је додала да ”Просвјета” очекује још квалитетних издања од овог великог књижевника.

   Уредник збирке ”Модрице живота”, пјесник Богдан Боровчанин, изјавио је како је са радошћу подржао свог колегу и великог пријатеља. ”Таман кад смо мислили да је своје написао, Лелек маестрално направи нову збирку и изнова нас одушеви”, рекао је Боровчанин и додао да ће ова књига  употпунити сва Лелекова претходна издања.

   Предсједник књижевног клуба “Луча” и рецензент збирке, књижевник Аћим Тодоровић, рекао је да ”нова књига Милована Миланка Лелека представља наставак његовог дугогодишњег књижевног рада о сличним или истим темама, посвећеним завичају, људима са којима је живио, одрастао и провео животни вијек”.

   “Ова књига има и епску ноту јер је аутор написао и неколико пјесама посвећених генералу Ратку Младићу и неким дугим ратницима, за које он сматра да су народни јунаци. Због тога сам ову збирку и дефинисао као лирско-епску поезију са двије цјелине, првом – завичајном и другом – епском”, изјавио је Тодоровић.

   Музички дио књижевне вечери својим запаженим наступима оплеменили су гуслар Драган Вуковић Челоња, народни фрулаш Милорад Милићевић, црквени појац Тања Рикановић и талентовани извођачи, чланице власеничке фолклорне, као и дјеца из музичке хорске секције.