“ЛЕВЕ ПРИТОКЕ ДРИНЕ” ОДУШЕВИЛЕ ВЛАСЕНИЧАНЕ

1189

    Текст: Т.Голијанин/Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

    „Иако сам промоцију имала и на 63. Београдском сајму књига, као и на неколико других места, морам признати да је представљање мог првог романа пред Власеничанима пробудило много емоција. Сећања навиру и не могу да их контролишем, ту су и нека драга лица која нисам видела дуго, дуго,  и овај осећај је заиста изванредан, али и комплексан“, истакла је Ивана Остојић Успенски на промоцији свог романа „Леве притоке Дрине“ у власеничкој Народној библиотеци. 

   Списатељица, која је послије завршеног првог разреда основне школе у Власеници, са породицом наставила живот у Београду, гдје је као брилијантан ђак, а касније и студент, стекла и академску титулу докториравши на теми „Теорија медија“, а након успјешне  новинарске, каријеру наставила градити у области маркетинга, прво у Србији, а већ седам година у Њемачкој, у срцу и мислима је увијек носила свој завичај и љубав према њему преточила и у свој књижевни првенац. 

   „Мој роман „Леве притоке Дрине“ је на један начин израз свега онога што сам ја проживела и што је остало у мом сећању, кроз детињство, кроз одрастање, оне прве емоције и прва сећања која се урежу у човека током његових првих и најранијих година живота. Ова тема је у мени била много година. Сећања и размишљања о овом крају су мене водила и на неки начин дефинисала у свему што сам радила. Дефиниције лепог, праведног и доброг, све то на неки начин  потиче одавде. Драго ми је што је на промоцију дошло толико људи и то је за мене драгоценост, још једно сећање, још један сувенир који ћу понети са собом и који нећу моћи да ишчупам из срца много, много година“, са много емоција прича Ивана Остојић Успенски. 

 

   О ауторкином првенцу говорио је и власенички новинар и писац Вук Ковачевић. 

   „Иванин роман сам прочитао „у цугу“, и био сам прво запрепаштен, онда изненађен, и на крају обрадован, са колико је љубави неко писао о свом крају и ово је књига коју заиста треба прочитати.  Иако је Ивана жељела да промоцију у Власеници направи одмах након изласка романа, стицајем околности, због њених пословних обавеза, јер она је један од водећих стручњака у медијском оглашавању, аутор бројних научних радова и добитник многих међународних признања за свој рад, нисмо стигли раније да је уприличимо, али без обзира што смо мало закснили, мислим да је вриједило доћи и чути“, јасан је Ковачевић.  

 

  Аћим Тодоровић, предсједник Књижевног клуба „Луча“, који је, у сарадњи са Народном библиотеком, и организовао промоцију романа „Леве притоке Дрине“, сматра да је он има велику важност за завичајну књижевност.

   „Иако је дебитант на овом терену, Ивана Остојић Успенски се показала као одличан писац, посебно јер је њено прво дјело роман, који је најзахтјевнија књижевна врста. Посебно треба истаћи завичајност коју она описује, а то су подручје Власенице,  Козја Раван и шира околина, и драго ми је што је публика то препознала и што се у Народној библиотеци, на овој промоцији, тражило мјесто више“, казао је Тодоровић. 

 

Он  је напоменуо да је Ивана Остојић Успенски, с обзиром да је изразила жељу да се прикључи Књижевном клубу, на промоцији преузела чланску карту „Луче“. 

Власеничани су, након промоције, са ауторком романа „Леве притоке Дрине“, подијелили сјећања која их вежу за њену мајку Љиљану, педијатра у власеничком Дому здравља, и покојног оца Далибора, економисту у  тада власеничком „Бокситу“, који је као истакнути члан власеничког аматерског позоришта оставио неизбрисив траг у културном животу овог града, који су првих десетак година свог заједничког живота провели у граду подно Виселца.