МАЈКА ЈЕВРОСИМА ПРИГРЛИЛА ШЕКОВИЋКЕ МАЛИШАНЕ

1074

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Да се уз мало труда и рада и много љубави према послу који обављате може много учинити, доказ је и шековићка Предшколска установа “Мајка Јевросима”. Откако је на њено чело, прије два и по мјесеца, дошао Младен Лазић, у овој васпитно-образовној установи дошло је до низа позитивних промјена, које су довеле и до повећања бројa малишана који је похађају.

“Када сам преузео руковођење предшколском установом, њу је похађало десетак малишана. За тако мали број полазника су дјелимично били криви и хладни дани. На моју иницијативу, а  уз подршку  општинске управе, извршили смо адаптацију постојеће гријне мреже, замјену неисправних радијатора, али и стакала која су на неким  прозорима била попуцала. Те промјене , као и чињеница да смо показали да смо спремни да стварамо све боље услове за нашу дјечицу, довеле су до тога да нам родитељи поклоне повјерење и тренутно наш вртић похађа педесетак малишана, од једне до шест година, који су распоређени у двије васпитне групе. Поред свакодневних, ми пригодним активностима обиљежавамо различите значајне датуме као шту су Међународни дан среће и Свјетски дан здравља, а са нашом дјечицом прослављамо и њима најважније датуме – њихове рођендане. У плану нам је, чим то актуелна ситуација дозволи, и  организација излета и посјета  установама на подручју општине, као што су: Полицијска станица, Библиотека, општинска администрација…. “,  с поносом прича Младен Лазић.

 

Иако  је због актуелне епидемиолошке ситуације отказан бесплатни припремни програм  дјеце пред полазак у школу,  у овом вртићу не дозвољавају да шековићки предшколци неспремни дочекају прве ђачке дане.

“У сарадњи са васпитачима сам, у склопу вртића, организовао старију васпитну групу и са њима радимо активности обухваћене припремним предшколским програмом, јер сматрам да дјеца не треба да испаштају због ове ситуације и да пропусте оно што је за њих веома битно, а то су, поред стицања одређених знања, и адаптација и социјализација”, наводи вршилац дужности директора вртића у Шековићима.

Ипак, да би “Мајка Јевросима” функционисла још боље, потребно је још много тога урадити.

“Код нас активности никада не стају.  У току је реконструкција ограде и капије, као и различити радови на уређењу дворишта. Ускоро ћемо обавити сађење цвијећа, а надам се да ћемо убрзо  оспособити и  справе за дјечије игралиште.  Да би дјеца била безбједнија, али и због заштите објекта, у наредном периоду ће бити постављене и сигурносне камере. Ипак, оно што нам је тренутно најпотребније је санација крова. Од начелника Миладина Лазића смо добили обећање да ће општинска управа за издвојити дио потребних средстава, а ја ћу се за помоћ обратити републичким институцијама, међународним организацијама и фондацијама, и сигуран сам да ћемо и овај проблем веома брзо ријешити”, оптимистичан је млади Лазић.

Предшколска установа  у Шековићима прорадила је у септембру 1983. године као самостална радна организација за предшколско васпитање и образовање под именом “Станиша Влачић”. Током Одбрамбено-отаџбинског рата, од октобра 1992. године, у њеним  просторијима је био  Дом за смјештај дјеце избјеглица, а 1997. године ова васпитно-образовна установа, као Јавна установа за предшколско васпитање и образовање “Мајка Јевросима”, поново је отворила врата за све шековићке малишане.