МАКСИМОВИЋ ПОБИЈЕДИО НА ТАКМИЧЕЊУ У БЕСЈЕДНИШТВУ

1207

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Критички мислити, никога не увриједити, а изнијети свој став и снагом аргумената га одбранити, није лако, знали су то млади људи који су се пријавили да учествују на такмичењу у бесједништву које је, у склопу манифестације Културни јул, први пут организовано у Шековићима.

Жири, који су чинили професорица географије и демократије Будимирка Старчевић, дипломирани правник и магистар економије Рајко Лазић и војни свештеник Иван Савиновић, који је био предсједник, није имао лак задатак да од шест оратора који су надахнуто говорили о различитим, актуелним темама, изабере три која ће наградити.

„Јако ме радује што је овакво такмичење, какво нема ни у много већим општинама и градовима, одржано баш у Шековићима и надам се да ће ово постати добра традиција и да ће наш град  по њему бити препознат. С обзиром да су сви ови млади људи  говорили о добрим,  актуелним темама, било је веома тешко донијети одлуку, али жири је био једногласан. Реакција и фокусираност публике на теме и говорнике показује да у Шековићима има мјеста за културу, има мјеста за знање. Шековићи су кул у јулу и ово су активности којима Шековљане, посебно оне који су на страни,  треба привући да љето и годишње одморе, проводе у свом граду“, сматра члан жирија Рајко Лазић.

Урош Максимовић, матурант власеничке Гимназије и будући студент инжењерског менаџмента на Факултету техничких наука у Новом Саду, је у својој бесједи „Зашто остати?“, надахнуто и увјерљиво говорио о болној теми напуштања завичаја и разлозима за останак на вијековним огњиштима, и, према реакцијама публике, потпуно заслужено заузео прво мјесто.

„Морам да изразим захвалност  организаторима ове манифестације јер сматрам да је ово посљедњи трзај културе на овом простору и јако ми се допада што млади људи размишљају у позитивном смјеру и труде се да граде  културно окружење. У својој бесједи сам, између осталих разлога које сам навео као битне да се остане у овој земљи, и казао да је најбитније да се сви потрудимо да нам буде боље, и тако ће и бити“, искрен је Максимовић, који истиче да су му српски језик и књижевност и филозофија били омиљени школски предмети.

Студенткиња медицине Зорана Јовановић добила је другу награду, док је трећа била Александра Кугић, студенткиња права.

„На позив својих суграђана одлучила сам да учествујем на овом такмичењу и награда ме изненадила и веома обрадовала. Поезију пишем већ петнаест година и добијала сам различите награде, али први пут сам учествовала на оваквом такмичењу и задовољна сам постигнутим упјехом“, са осмијехом прича Јовановићева.

Из Организационог одбора  „Кул јула 2021“ истичу да су реакције Шековљана веома позитивне.

„Драго ми је што су наши суграђани препознали наше напоре да обогатимо културни живот у Шековићима и да је и овај догађај био веома добро посјећен. На љетњој позорници, која је због ове манифестације уређена испред Дома културе, тражило се мјесто више, а публика је пажљиво слушала наше бесједнике који су говорили о свима блиским темама и њихове бесједе поздрављала громким аплаузима, што довољно говори о томе да је организација оваквог  такмичење  била прави потез“, јасан је један од организатора Марко Перендић, в.д. директора Туристичке организације Шековићи.

Најбољи оратор Урош Максимовић је уз дипому добио 300 КМ, другонаграђена Зорана Јовановић 200 КМ, а Александра Кугић, која ј била трећа, 100 КМ. Покровитељ ове манифестације је општина Шековићи.

„Све до сада одржане активности у склопу ове вишедневне културно-забавне манифестације, која се први пут у овом облику организује у Шековићима, биле су веома посјећене и, морам признати, да су реакције премашиле наша очекивања. Ово је очигледан знак да народ у Шековићима има потребу за културним догађајима. Што се тиче такмичења у бесједништву, Организациони одбор је на њега и ставио највећи фокус, што говори и наградни фонд од 600 КМ, мада је било бојазни да ли ће млади људи имати храбрости да изађу пред публику и проговоре пред свима. Наш свештеник Иван Савиновић је такмичење отворио пригодном бесједом, а жири је веома професионално одрадио свој посао. За прво такмичење, шест учесника је задовољавајући број и осим награда и диплома за прва три мјеста, додијељене су и захвалнице за учешће“, казао је  начелник Шековића Миладин Лазић.


Најмлађа учесница била је Урошева сестра, четрнаестогодишња Власеничанка Горана Максимовић.

„Иако сам веома млада, бесједила сам о важности вјере, јер је она мени неопходна за живот. Нисам очекивала побједу, али жељела сам да са другима подијелим своје ставове о ономе што је мени најважније, а то је вјера“, каже ова будућа гимназијалка.

На такмичењу у бесједништву учествовали су и студенти на Факултету политичких наука Тијана Башић и Младен Милић.