МЛАДИ ГЕОГРАФИ – ПОНОС ВЛАСЕНИЦЕ

1137

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

За њих је географија много више од школског предмета. Она их води у магичне предјеле, упознаје са тајнама различитих мјеста, другачијим културама и обичајима. Кроз географију они стижу и до аустралијских пустиња којима се ори диџириду, истражују вулканске купе по Андима, друже са Пигмејима, крију од монсунских киша… Они, њихова љубав према овој науци, и њихов ментор Драган Илић, који им открива све тајне географије, заслужни су за то што се за град подно Виселца чује на такмичењима широм свијета, на којиме постижу одличне резулатете. Они су чланови географске секције у Средњошколском центру “Милорад Влачић” у Власеници.

Најбољи међу најбољима су гимназијалци Милош Самарџић и Катарина Матијашевић који су се прије пар дана, на Европској географској олимпијади, окитили сребрним и бронзаним одличјима.

Шеснаестогодишњем Милошу Самарџићу ово је треће учешће на европском такмичењу и његова трећа европска медаља.

„Узимајући у обзир да сам се ове године први пут такмичио у сениорској конкуренцији и да су тестови били тежи него претходних година, веома сам задовољан оствареним резултатом. Морам признати да је  много теже такмичити се на овакав начин, онлајн. Када смо на такмичењу „уживо“ другачији је осјећај. Много боља је концентрација, практичан рад се обавља у природи, по лицима се може закључити како је ко урадио, а важно је да се тако упозна и много нових пријатеља, сличних интересовања. Цијела наша екипа је протеклих двадесетак дана провела у географском кабинету у нашој школи, гдје смо се са нашим професором Илићем прелазили не само градиво из географије, него смо учили основне појмове на енглеском језику. Резултати довољно говоре о квалитету  нашег рада током припрема. Морам напоменути да за нас одмора нема јер нас већ у августу очекује учешће на Свјетској географској олимпијади“, прича Самарџић.

Катарина Матијашевић је у Средњошколски центар „Милорад Влачић“ закорачила са медаљом.

„На Европску географску олимпијаду сам се пласирала као ученица деветог разреда основне школе, а с обзиром да је већ био упис, освојила сам је као гимназијалка.  Признајем да нисам очекивала овакав успјех, јер сам такмичење схватила првенствено као стицање новог искуства. Захвална сам професору Илићу, али и својој наставници из основне школе, Невенки Матић, који су у мени пробудили жељу да проширујем своја знања из географије. Морам поменути и своју наставницу енглеског језика Данијелу Мекић, уз коју сам научила енглески тако добро да могу учествовати на такмичењу“, искрена је Матијашевићева којој је ово прва, али сигурно не и посљедња европска медаља.

На Европској географској олимпијади која је одржана протеклог викенда, власенички средњошколци представљали су цијелу Републику Српску. Од осам такмичара који су чинили тим БиХ,  седам је садашњих и будућих ученика Средњошколског центра “Милорад Влачић”: Милош Самарџић, Петар Јурошевић, Свјетлана Продановић, Катарина Матијашевић, Александра Лазић, Ана Мишић и Ања Петровић.