НА ТРНОВУ МОЛИТВЕНО ПРОСЛАВЉЕНИ ЦАР КОНСТАНТИН И ЦАРИЦА ЈЕЛЕНА

2023

Текст: Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Један од највећих хришћанских празника, Свети цар Константин и царица Јелена, данас је молитвено обиљежен на Трнову, у храму  који носи име ових светитеља.

Након литургије коју је служио јереј Дарко Кујунџић обављен је обред ломљења славског колача и свечана литија око храма.

 

Као и сваке године, један од домаћина храмовне славе, био је начелник општине Власеница Мирослав Краљевић.

   „Ова црква за све нас из овог краја има велики значај, јер духовно окупља око 300 становника из Трнова, Брда и Плазача. Срећан сам што је, са ублажавањем мјера, омогућено да прославу храмовне славе организујемо онако како доликује. Морална обавеза свих нас је да  вјеру и традицију пренесемо и на наше потомке и да на сваки начин помогнемо да овај храм буде мјесто на коме ће се они окупљати, а оваква молитвена окупљања су најбољи начин за то“, јасан  је начелник Краљевић.

Литургију је у храму Светих цара Константина и царице Јелене  служио парох Дерко Кујунџић.

“Свети цар Константин и царица Јелена су заштитници наше хришћанске вјере, заштитници наше цркве. Цар Константин Велики памти се по томе што је хришћанима  дао слободу вјере и окончао њихов прогон. Света царица Јелена, царева мајка,  пронашла је Часни крст и подигла је многе цркве. Прославили смо велики празник и уједно велико надање да ће наш народ да васкрсне. Захвални смо овогодишњем куму  Ради Лулићу, на славској трпези коју је припремио и на тај начин допринио да крсну славу прославимо  у великој радости и слози. За сљедећу годину кумства се прихватио први човјек Власенице Мирослав Краљевић“, казао је отац Дарко Кујунџић.

Градња храма на Трнову почела је 2009. године, а завршена  2012. Још увијек су у току радови на уређењу објекта у црквеној порти, који би ускоро требали бити приведени крају.