НОВИ КОДЕКС: У ШКОЛЕ БЕЗ ИЗАЗОВНЕ ОДЈЕЋЕ, УПАДЉИВЕ ШМИНКЕ И ПИРСИНГА

1718

   Извор: http://www.glassrpske.com/

   Ученици и наставници у основним школама убудуће неће смјети на наставу долазити у кратким сукњама, кожним панталонама и мајицама на бретеле, јер је Министарство просвјете и културе Републике Српске донијело етички кодекс којим су из учионица, осим изазовне одјеће, протјерани и пирсинзи и упадљива шминка.

   У документу који је објављен у “Службеном гласнику РС” наведено је да се етичким кодексом утврђују морална и начела професионалне етике наставника, стручних сарадника и осталих радника у основној школи, као и ученика, с циљем заштите достојанства, професије и личности, те унапређења моралних вриједности.

   Кодексом је прописано да ученицима за вријеме боравка у школи на настави и ваннаставним активностима није дозвољено ношење пирсинга, упадљива шминка на лицу и ноктима, те ношење уске и изазовне одјеће.

   Забрањено је и доношење скупоцјених предмета у школу, као и оружја, ножева, дроге и алкохола, те свако ометање рада наставника и других ученика. Правила понашања пооштрена су и за наставнике и остале раднике школе, који у образовне установе не би смјели долазити у кратким и кожним панталонама, кошуљама и мајицама без рукава или у одјећи са дубоким деколтеом. Новим прописима из основних школа “протјерује” се и одјећа са натписима који вријеђају осјећања других народа или подстичу на вјерску, полну и другу нетрпељивост. Запослени у основним школама, према етичком кодексу, не могу долазити на посао у папучама, јапанкама и патикама, а забрањен је и пирсинг.

   Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић каже за “Глас Српске” да кодекс не подразумијева само правила облачења, већ и понашања запослених у школама и ученика.

   “Правила треба да поштују и они који долазе у школу, како нам образовне установе не би личиле на жељезничке станице, да долази ко како хоће”, рекао је Дамјановић.

   Предраг Дамјановић такође је нагласио да су правила прописана етичким кодексом обавезујућа и за наставнике и за ђаке.

   “Уколико се то не буде поштовало, имамо правилник о дисциплинској одговорности који важи како за наставнике тако и за ученике и сходно томе спроводиће се контроле и евентуално кажњавање”, рекао је Дамјановић.

Ђацима су забрањени:

Пирсинг

Упадљива шминка

Високе потпетице

Обнажене груди, стомак и бедра

Радницима школе забрањени

Кратке и кожне панталоне

Одјећа са дубоким деколтеом

Претијесна и прекратка одјећа

Папуче, јапанке