ОДРЖАНО ЗАВИЧАЈНО ВЕЧЕ

994

   Текст: Т. Голијанин/Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

   Захваљујући  труду  и  сарадњи  Културног центра и  СПКД  „Просвјета“ у кино-сали  власеничког Дома културе одржана је још једна значајна културна манифестација – Завичајно вече.

   Славиша Пејановић истиче  да је ова манифестација уприличена поводом  Дана ослобођења општине Власеница, 28 година од обнављања  рада Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ у овом граду  и  204. годишњице од почетка Другог српског устанка.

   „С обзиром  да су за наше Друштво, наш град, као и за наш народ, у културном и историјском смислу, ово  три веома важна датума одлучили смо да их обиљежимо на најбољи начин на који ми то умијемо – представљајући наше културно благо и традицију. Поред „Просвјетине“ фолклорне секције,наступили су и наши драги пријатељи, фолклористи из УОТ „Бирач“, а из далеке Стројнице код Шипова у госте су нам стигли и чланови КУД-а  „Јањ“. Власеничани који су својим доласком подржали наш труд, уживали су и у звуцима традиционалних инструмената фруле и двојница , које свира наш суграђанин Милорад Миличевић, али и гусала уз које је Радоје Митровић пјевао о нашем великом јунаку Марку Краљевићу. Поводом ова три датума, Књижевни клуб „Луча“,  у сарадњи са Културним центаром  и  Народном библиотеком, расписао  је  књижевни конкурс за најбољу пјесму са  темом „Отаџбино, теби пјевам“, па је ово била прилика и да се ауторима најбољих радова уруче награде. У конкуренцији ученика основне школе, по оцјени стручног жирија, најбољу пјесму написала је Ана Мишић, ученица седмог разреда ОШ „Вук Караџић“,  док је  у  категорији средњошколаца  награда припала Стефани Станимировић,  ученици другог разреда СШЦ „Милорад Влачић“. Посебно морам истаћи наступ младих хармоникаша, које је за ову прилику припремио доцент  др Љубо Шкиљевић.  Као што смо и очекивали, манифестација је била веома успјешна, а доказ за то је и чињеница да је кино-сала била испуњена до посљедњег мјеста. Ми настављамо  своју  културну  мисију  и  убудуће планирамо још сличних манифестација“, истакао је Славиша Пејановић, умјетнички руководилац фолклорне секције која дјелује у склопу СПКД „Просвјета“.