ОЗВАНИЧЕН ПОЧЕТАК ИЗГРАДЊЕ КРУЖНЕ РАСКРСНИЦЕ

1866

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

На једној од најфреквентнијих дионица у регији Бирач, на укрштању магистралних путева МI-115 Милићи-Власеница-Хан Пијесак и МII-506 Власеница-Тишча, на раскрсници улица 9. јануар, Жртава Рогосије и Јуришног одреда у Власеници, почели су радови на изградњи раскрснице са кружним током.

Начелник Власенице Мирослав Краљевић почетак радова је озваничио  у присуству министра саобраћаја и веза Републике Српске Недељка Ћорића и вршиоца дужности директора Јавног предузећа “Путеви Републике Српске” Давора Кострешевића.

“Ово је јако битан дан за нашу локалну заједницу, када свечано почињемо са радовима на изградњи кружног тока, кружне раскрснице, која је на локалитету гдје се укрштају три магистрална пута. Ово је, због велике фреквенције саобраћаја,  једна од најбитнијих раскрсница, не само у Власеници,  него сигурно у Српској.  У неком протеклом периоду, општинска управа  је са сарадницима, са Путевима Републике Српске, је направила договоре, израђена је сва, комплетна планска документација, ријешени су сви правни проблеми и процедуре због којих су радови мало и каснили, али ево данас смо свечано озваничили почетак радова. Моја обавеза је да се захвалим свима, од директора Путева Републике Српске, министра саобраћаја и веза, предсједника Владе и  предсједника Додика, који су имали разумијевања за овај наш проблем и који су чак и у овим условима пандемије, нашли разумијевање и средства да се овај велики проблем ријеши”, казао је први човјек Власенице.

Министар саобраћаја и веза у Влади Републике Српске Недељко Ћорић истиче да  је ријеч о важном инфраструктурном пројекту који ће бити од значаја за све кориснике магистралних путева који се укрштају на мјесту изградње раскрснице.

“То је био један евидентан проблем, који је трајао већ дуги низ година. Захваљујући упорности самог начелника и директора Путева и њиховој истрајности, дана смо у прилици да отворимо радове на овом, за ово подручје, веома важном инфраструктурном пројекту. Влада Републике Српске  је, између осталог, издвојила и 100 000 КМ за рјешавање самог питања експропријације земљишта, а за рјешавање овог проблема и Путеви Републике Српске  су издвојили значајна средства, односно комплетан износ средстава неопходних за завршетак  пројекта. Министрство и Влада несметано и упорно покушавају да ријеше друга нека питања која су битна за све становнике који живе на овом потезу, у источном дијелу Републике Српске. Морам да кажем да смо у претходној години издвојили, а и у овој години издвајамо, значајна средства за рехабилитацију магистралног пута М-19, на потезу од Дрињаче до Власенице. У овој години је издвојено негдје око 2 300 000 КМ средстава, а то се односи на одређене пјешачке стазе, на одређене кривине које ће се морати исправити, односно на један бољи начин ријешити на овој дионици”, јасан је министар Ћорић.

Давор Кострешевић, вршилац дужности директора Јавног предузећа “Путеви Републике Српске”,  рекао је да је ово предузеће обезбиједило око 500 000 KМ за изградњу кружне раскрснице у Власеници.

“Јавно предузеће ”Путеви’Републике Српске” је у цјелости обезбиједило средства за рјешавање вишегодишњег проблема не само  становника Власенице, него  и свих учесника у саобраћају,  и задовољство ми је да кажем да ће, у наредних 90 дана,  колико је остављен рок извођачу радова да проведе све неопходне процедуре и радње Власеница добити прву кружну раскрсницу. Ријеч је о трокракој кружној раскрсници, која настаје реконструкцијом постојеће, која је на сјецишту путева М-19 и М-19-2, према Београду, према Источном Сарајеву, према Бања Луци, што мислим да је од круцијалног значаја за све који овим путем, односно овом путном комуникацијом, пролазе свакодневно. У техничком смислу, унутршњи полупречник је осам метара, наравно, ширина апрона, иза тога ширина траке је пет метара, обухваћене су и пјешачке стазе које ће износити око 1,5 метар, тако да могу да кажем да ће испунити све потребе које су неопходне да буду ријешене овом изградњу. Што се тиче самих технолошких процеса, планирани су, у грађевинском смислу, извођење тампонских слојева који су дебљине око 35 цм, иза тога АГНС и АБ асфалтни слојеви конструкције, што мислим да је сасвим довољно да  поднесе  саобраћајно оптерећење које егзистира на овом мјесту”, објаснио је директор Јавног предузећа ”Путеви’Републике Српске”.

Он је замолио за стрпљење све учеснике у саобраћају, објашњавајући да ће се саобраћај током изградње кружне раскрснице одвијати алтернативним правцима.

“Да би изградња уопште почела, неопходно је било обезбиједити елеборат о измјени режима саобраћаја и ту су се укључили сви који познају ову проблематику и  елаборатом је дефинисано неко алтернативно рјешење. Овом приликом ћу замолити све учеснике у саобраћају за  стрпљење и толернцију, јер овакве ствари не могу да се заврше за један дан, не могу да се раде само недјељом када је проток саобраћаја минималан”,  рекао је директор Кострешевић.

Раскрсница са кружним током на овој важној дионици требало би да буде завршена и пуштена у саобраћај до краја јула, а извођач радова су “Зворник-путеви” Зворник.