ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА ПОДИЈЕЉЕНО 6 500 САДНИЦА ВОЋА

860

Т. Голијанин / ИНфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

На подручју општине Власеница константно се ради на развоју пољопривреде.

Пољопривредницима којима је воћарство примарна грана, Општинска управа општине Власеница помогла је  у набавци нових садница воћа.

“Ради се о 6 500 садница, а углавном су то сорте : крушке, јабуке, трешње, шљиве, вишње, дуње и руске џанарике. Власенички воћари, њих 94,  данас су преузели саднице за чију је набавку Општина издвојила 23 600 КМ, док је учешће корисника било 1 КМ по садници”, каже Жељко Дамљановић, шеф Одсјека за развој у Општинској управи општине Власеница.

Подјели садница присуствовао је и Горан Ђурић, предсједник Скупштине општине Власеница.

„Општина већ 4-5 година уназад интензивно ради на јачању пољопривредног сектора и  циљ нам је развој села и јачање пољопривредне производње. С обзиром да у наредном периоду очекујемо велика улагања у Ски-центар Игришта, сигурно је да су ово су оправдани потези, јер ћемо имати хиљаде туриста у Власеници тако да ће, сви они који су одлучили да се баве пољопривредном производњом, имати гдје да пласирају своје производе“, сигуран је  Ђурић.

Власенички пољопривредници не крију захвалност, а ни задовољство, због помоћи коју сваке године имају од Општинске управе.

„Од Општине сваке године добијамо воће и поврће. Захваљујемо се општини што нам помаже да можемо да се бавимо пољопривредом.  Данас сам добио нових 100 комада шљива,  20 крушака и 10 јабука, вриједних око 450-500 КМ. Прве приносе очекујем наредне године од крушака и јабука, а од шљиве за три године“, прича Драгиша Бјелогрлић који живи на Рогосији.

По завршетку Пољопривредног факултета, Љубана Голић је одлучила да стечено знање примијени на свом имању.

„Имам већ формиран воћњак и планирам да се бавим тиме и проширим што више. Захвални смо општини на додјели садница  и што помаже у развоју привреде и пољопривреде у општини Власеница Ове саднице ће ми користити за проширење производње, а узела сам 170 комада јабуке, шљиве, крушке, вишње и трешње. Први род очекујем  друге до треће године, а интензивни четврте до пете године, уз одговарајуће агро-техничке мјере“, оптимистична је Голићева.

Мујо Велић из Церске у плану има проширивање постојећег воћњака.

„На свом имању већ имам 150 садница, нешто сам куповао, нешто добио од Општине. Сада сам узео 120 садница, по 20 комада: виљамовке, стелине, родне чачанке, златног и црвеног делишеса. Очекујем добар род и  захваљујем начелнику и свима који су организовали да се народ потпомогне, да се мало обнови, да имамо ново воће, нове сорте, да оживи овај крај“, искрен је Велић.

Шеф Одсјека за развој у Општинској управи општине Власеница Жељко Дамљановић истиче да је ово само једна  од активности усмјерених на развој села.

„Општина већ дуги низ година  улаже значајна средства и напоре у развој пољопривредне производње. Тако имамо да је постављено више од 150 пластеника на подручју наше општине. Више од 360 пољопривредних произвођача помогли смо подјелом садног материјала, неопходне механизације, мотокултиватора, копачица  и других пољопривредних машина. Ово је све у циљу оснаживања пољопривредника и повећања пољопривредне производње, а  Општина ће наставити да улаже у село и руралну инфраструктуру, како у изградњу и модернизацију путева, изградњу водовода, реконструклцију нисконапонске  електро-мреже и слично“, закључио је Дамљановић.

Општинска управа и у наредном периоду планира  различите активности на промоцији пољопривреде.