ПОМОЋ РОДИТЕЉИМА: БЕСПЛАТНИ УЏБЕНИЦИ СПРЕМНИ ЗА ЂАКЕ У СРПСКОЈ

1710

   Извор: www.nezavisne.com

   У наредној школској години биће обезбијеђено око 19.000 комплета бесплатних уџбеника за основце у РС, и то за ученике првог разреда око 9.300, а за ученике другог разреда 9.700, док ће први пут бити додијељени и уџбеници основцима и средњошколцима који су остварили побједничка мјеста на републичким такмичењима.

   Рекли су ово у Министарству просвјете и културе РС, које истиче да је за обезбјеђивање уџбеника основцима предвиђено 978.350 КМ.

   “Министарство ће први пут обезбиједити и бесплатне уџбенике за ученике побједнике републичких такмичења, и то 225 ученика основних и 178 ученика средњих и музичких школа, за шта ће бити издвојено око 60.000 КМ”, навели су из овог министарства, што значи да је то укупно 19.403 бесплатних комплета уџбеника.

   Наводе да у тај број нису урачунати ученици из вишечланих породица јер за њих уџбенике обезбјеђује Министарство породице, омладине и спорта РС, за шта је предвиђено 200.000 марака.

   Они такође наводе да је за ђаке првог разреда основних школа потребно набавити уџбеник “Прва књига”, а за ученике другог разреда комплете уџбеника са списка обавезних уџбеника за други разред.

   Министарство просвјете и културе РС од школске 2007/2008. године обезбјеђује бесплатне уџбенике за ученике првог и другог разреда основне школе.

   Драган Ковачевић, директор бањалучке Основне школе “Доситеј Обрадовић”, рекао је да су они и досад имали праксу да ученици првог разреда добијају уџбенике, као и ученици вишечланих породица, али и ученици који су у стању социјалне потребе.

   “Ово што Министарство ради је за сваку похвалу јер ће се на тај начин растеретити буџет родитеља. Намјера да се ученицима који су побједници републичких такмичења обезбиједе уџбеници је позитивна ствар како би се ђаци стимулисали да постижу што боље резултате”, рекао је Ковачевић за “Независне”.

   Милка Р., мајка првачића, каже да ће бесплатни уџбеници за малишане сигурно растеретити кућни буџет, посебно у породицама које имају више чланова.

   “Пред септембар су увећани трошкови због почетка школске године, за шта је потребно издвојити доста новца, не само за књиге, него и одјећу, обућу, школски прибор и друго”, каже она.

   Подсјећамо и да ће Министарство просвјете и културе РС, у сарадњи са Заводом за уџбенике и наставна средства РС и Министарством за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС, реализовати пилот пројекат дигитализације у десетак основних школа у РС током првог полугодишта школске 2019/2020. године.

   У Министарству просвјете и културе РС додају да ће у оквиру овог пројекта бити имплементирана демо-платформа за приступ дигиталним садржајима, као и обука за наставнике изабраних школа за употребу дигиталних садржаја у настави.

   “Након завршетка пилот пројекта и анализе свих аспеката употребе дигиталних садржаја у настави, у плану је пројекат дигитализације садржаја за већи број предмета у основним и средњим школама у РС”, кажу у ресорном министарству.

   Бројка:
9.300 комплета уџбеника за првачиће

9.700 комплета уџбеника за други разред

225 за основце побједнике

178 за средњошколце побједнике