ПРЕДСТАВЉЕН ТРЕЈЛЕР ФИЛМА “НЕЧИСТА КРВ – ГРЕХ ПРЕДАКА”

446

 

   Извор: СРНА

    У Србији је представљен први трејлер дугоочекиваног филма базираног на дјелима Боре Станковића “Нечиста крв – грех предака”, у режији Милутина Петровића, који би у биоскопима требало да се појави крајем августа.

   Ова историјска драма је снимљена на основу давно изгубљеног сценарија Воје Нановића, а главне улоге играју Драган Бјелогрлић, Анђела Јовановић, Катарина Радивојевић, Феђа Штукан и Нела Михаиловић.

   Из “Dis and det” /This and That/ продукције навели су да је овај пројекат за њих био огроман изазов, али прије свега велика одговорност да на великом платну оживе ликове које је прије више од једног вијека написао чувени Бора Станковић, а прије скоро пола вијека у филмске јунаке обликовао велики Воја Нановић.

   Филм је подржало Министарство за културу и информисање Србије, Филмски центар Србије и Медија потпрограм Креативне Европе, саопштио је филмски дистрибутер компанија “Fejm solušn”.

   Регионалну биоскопску дистрибуцију кренуће из Србије, почев од 26. августа.

   Режисер филма Милутин Петровић је овим поводом изјавио да су кружиле гласине о феноменалном изгубљеном сценарију који је 70-их година прошлог вијека написао један од највећих сценариста Југославије, Војислав Воја Нановић, у потпуности запостављен геније српске кинематографије.

  Све информације су, навео је Петровић, биле непотпуне и нико није могао да каже са сигурношћу да ли је прича стварна или је само ријеч о некој урбаној легенди.

   “Онда, 30 година касније, уз помоћ Бојане Андрић, у прашњавом архиву одбачених уговора и застарелих радних књижица проналазим последњи примерак сценарија на пожутелом пелиру”, додао је он.

   Филм прати причу о Хаџи Трифуну, кога глуми Драган Бјелогрлић, угледном српском трговцу, који покушава да очува мир са турским властима, али и одржи свој углед и утицај у Врању, важној турској варошици у близини границе са ослобођеном Србијом.

   Док Трифун припрема два сина да га наслиједе на позицији вође међу српским народом, муке му стварају не само моћни турски бегови, него и сама његова породица.

   Трифун доноси низ тешких одлука које ће касније утицати на његове потомке, јунаке из романа “Нечиста крв”.

   За потребе снимања изграђена је сценографија инспирисана Врањем из 19. вијека, а коју чине неколико кућа, војних објеката, кафана, џамија, пијаца и трг са општином.

   Сашивен је велики дио костима и униформе из тог периода, док је један дио костима и реквзите допремљен из бројних европских фундуса.

   За потребе снимања, осим домаћих, ангажовани су и глумци из Турске, Албаније и Њемачке.

   Адаптацију сценарија је урадила Милена Марковић.

   Трејлер се може погледати путем линка:https://www.youtube.com/watch?v=-iFqVz-zhC0