ПРЕЗЕНТАЦИЈОМ У ВЛАСЕНИЦИ, ПОЧЕЛИ “ДАНИ МАРКА МАРКОВИЋА”

471

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

“Све Дрине овог света су криве и никада их не можемо свеколике исправити, али никада не треба да престанемо да их исправљамо”, написао је нобеловац Иво Андрић свом пријатељу Марку Марковићу у посвети на роману “На Дрини ћуприја”, а поводом издавања књиге овог Зворничанина, “Крива Дрина”.

А ко је био човјек с којима су сем великог Андрића друговали и Меша Селимовић, Тин Ујевић и многи други књижевни и културни радници недашње Југославије,  Власеничанима је кроз презентацију “Марко Марковић од књижевника до Солунца” дочарао зворнички професор Станислав Томић.

“Циљ ове презентације је да укаже на значај књижевника који је у овим крајевима готово  заборављен и да податке до којих смо дошли истраживањем представимо широј јавности. Истовремено, желимо да прикажемо ширину његових интересовања, његовог значаја, па отуда и ова презентација носи баш овакво име”, каже аутор презентације.

Томић, који се већ осам година бави истраживањем живота и дјела свог суграђанина, истиче да је Марко Марковић заслужио да се отргне од заборава.

“У Зворнику постоји улица која носи  име Марка Марковића, али је толико мала, да то није довољно да људе заинтересује ко је он био. А био је један од најзначајнијих људи свога времена: први предсједник Удружења књижевника БиХ, један од потписника Новосадског договора из 1954. године, човјек коме је Селимовић у својим “Сјећањима” посветио редове, кога у својим биљешкама помиње Ујевић, који је одликован Орденом рада првог реда… У плану нам је израда и издавање монографије која ће вјероватно носити исти назив као презентација”, истиче зворнички професор.

А да  сјећање на овог Зворничанина оживи, најзаслужнија је Нега Стјепановић, директорица Народне библиотеке и музејске збирке Зворник, која је иницијатор манифестације “Дани Марка Марковића”.

“Циљ ове манифестације, коју је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије, јесте очување културног насљеђа на подручју Зворника, регије, али и цијеле Републике Српске и БиХ. Марко Марковић је истакнути  културни радник и неко ко је радио и  дао велики допринос очувању кулуре и српског језика на подручју БиХ, развоју библиотека и библиотекарства, и истакнути књижевник и пријатељ наших најзначајнијих писаца. Покренули смо иницијативу да кренемо са овом манифестацијом како би прије свега наше суграђане, а онда и ширу околину, упознали с аликом и дјелом Марка Марковића, посебно јер његујемо генерално завичајне писце. Сматрамо да је завичајност оно што нас издваја од свих других, јер једино завичајна збирка и завичајни писци су нешто што је карактеристика сваке средине. Оно што ми имамо од завичајних писаца, и свака библиотека на свом подручју,  је наша специфичност и оно што оставља трага на нашем постојању и нашем развоју и културном и привредном и друштвеном сваком другом у одређеном периоду”, јасна је директорица  Стјепановић, која напомиње да у зворничкој Народној библиотеци и музејској збирци, осим Марковићеве књиге “Крива Дрина”, посједују  и одређен број некњижевне грађе.

Презентацијом у Народној библиотеци у Власеници почело је обиљежавање овогодишњих, трећих “Дана Марка Марковића”.

“Драго нам је што је наша Матична библиотека баш у Власеници почела ову значајну манифестацију. Народна библиотека Власеница је увијек за сарадњу, посебно када се ради о овако едукативним предавањима, који могу да користе свима онима  који поштују завичајне писце, али и уопште културу и културне раднике”, казао је Аћим Тодоровић из власеничке Народне библиотеке.

Тродневна манифестација “Дани Марка Марковића” ће бити настављена презентацијама у осталим библиотекама у регији, које припадају Матичној библиотеци Зворник.