ПРИХВАЋЕНА ИНИЦИЈАТИВА О БЕСПЛАТНИМ УЏБЕНИЦИМА У СРПСКОЈ

1398

   Извор: www.vladars.net

   Грађанска иницијатива о бесплатним уџбеницима за основце у Републици Српској прихваћена је касно синоћ у Народној скупштини Републике Српске.

   Посланици су предложили су закључке према којима Народна скупштина обавезује Владу Републике Српске да у буџету за 2020. годину, у складу са могућностима, планира средства за обезбјеђење бесплатних уџбеника за социјално осјетљиве категоријеученика који похађају основну школу у Српској.

   “Приједлогом закључака Народна скупштина даје подршку грађанској иницијативи у вези са увођењем бесплатних уџбеника за ученике основних школа. Народна скупштина предлаже Влади Републике српске да у наредном периоду изради закон о бесплатним уџбеницима за ученике основних школа у Републици Српској”, наводи се између осталог у закључцима НСРС.

   Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић претходно је у скупштинској расправи изјавила да ресорно министарство у овој школској години не може подржати ову грађанску иницијативу, јер буџетом нису предвиђена средства за то.

   “Корекције у буџету Републике Српске у овом смислу могуће су у школској 2020/2021. години”, појаснила је.

   Иницијативу за бесплатне уџбенике покренуо је Душко Тадић, атлетичар из Бањалуке, а потписи грађана су прикупљени у новембру 2018. године.

   Коментаришући прихваћену иницијативу НСРС овај активиста за Мондо портал је рекао да је направљен први искорак.

   “Сада је све на институцијама, а ми ћемо помно пратити ситуацију и укључивати се у даљи рад. Ово је једна од првих иницијатива и показатељ да грађани својом вољом могу да мијењају оно што је потребно”, рекао је Тадић.

   Основне школе у Републици Српској тренутно похађа 91.500 ученика, а цијена једног комплета уџбеника је од 86 до 188 КМ.

   “Основна школа је обавезна и дјеца требају имати не само бесплатне уџбенике, већ и један здрав бесплатан оброк. Вјерујем да ћемо након успјешне прве иницијативе, даље моћи говорити и о ужини за ђаке, нарочито када знамо да је све већи број сиромашних породица, те да неки ученици цијели дан у школи проведу без ужине”, рекао је раније Тадић.