ПРИПРЕМЕ ЗА ШКОЛСКУ ГОДИНУ-У КЊИЖАРАМА СВЕ ВЕЋЕ ГУЖВЕ

823

   У сусрет новој школској години, у књижарама широм Српске све је већа потражња за уџбеницима.

   Комплети уџбеника за основце и средњошколце коштају од 50 до 180 марака, а велика је потражња и за школским прибором.

   Од ове школске године новина је увођење првог дигиталног уџбеника за Географију за шести разред основне школе, који би требало да буде јавно презентован у понедјељак у Бањалуци и за који ће бити организована обука наставног кадра, преноси РТРС.

   Звоно за почетак нове школске године, само што се није огласило. Тога су посебно свјесни родитељи ђака, којима је, због припреме за нову школску годину и куповине уџбеника и школског прибора, август најчешће финансијски најтежи мјесец.

   У књижарама широм Српске већина уџбеника је већ у продаји. Још пристижу уџбеници за средњошколце.

   Уџбеници за први и други разред основне школе су бесплатни, а комплети уџбеника за основце од трећег до деветог разреда коштају од 90 до 180 марака, док је за средњошколске комплете уџбеника потребно издвојити нешто мање новца.

   ”Уџбеници за основну школу, комплети, су скупљи, али је и већи број уџбеника. Видите 18, 19 уџбеника је у осмом, деветом разреду”, каже Миле Влачина, пословођа књижаре Завода за уџбенике и наставна средства Српске.

   Јелена Ивановић , пословођа књижаре Завода за уџбенике и наставна средства Српске у Бијељини, наводи да уџбеника има за све разреде у довољним количинама, с тим да уџбеници за средњу школу још стижу.

   ”Од ове школске године новина је увођење првог дигиталног уџбеника за Географију за шести разред основне школе. Ријеч је о бесплатном, додатном наставном средству. Слиједи обука наставног кадра”, додаје она.

   ”Обука креће у понедјељак и биће реализована у три центра, у Бањалуци, Источном Сарајеву и у Бијељини. То су неке три регије гдје ће доћи наставници из 12 школа које су укључене у овај пилот пројекат”, истиче Дејан Керлета, портпарол Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

   У књижарама је велика потражња и за школским прибором. Свеске коштају од 40 пфенига до три марке, а за школске торбе потребно је издвојити од 35 до 70 марака.