ПРОЈЕКАТ ”СПОЈИМО ДЈЕЦУ КОСОВА И СРПСКЕ” СВЕ УСПЈЕШНИЈИ!

789

   Текст: www.rtrs.tv Фото: Марко Ракић, ПР служба Општине Вишеград

   Малишани с Косова и Метохије допутовали су у Вишеград и Андрићград. Ријеч је о пројекту “Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске” који спроводи Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохији, уз подршку Владе Српске. Биће смјештени код својих вршњака у 19 општина и градова.

   Понос у очима и осмијех на лицу красио је малишане са Косова и Метохије. Већина њих, од 1.030 колико их је допутовало, није први пут у Српској. И претходих година долазили су и враћали се са лијепим успоменама.

   Част да организује централни дочек припала је Вишеграду, а суорганизатор дочека је општина Хан Пијесак.

   Младен Ђуревић, начелник општине Вишеград вјерује да ће наредних седам дана малишани с Космета упознати много нових пријатеља, породица и да ће понијети најљепше утиске из Српске.

   Владо Остојић, начелник општине Хан Пијесак, истиче да за општину Хан Пијесак част да дочека дјецу са Косова. ”У Хан Пијесак долазе дјеца из села Бање и Осојане они су и прошле године били код нас,” рекао је Остојић.

   Пројекат је заживио 2012. године када је у Српску стигло 100 дјеце. Овај пут, преко 1.000 малишана боравиће седам дана у општинама широм Републике Српске. Подршку је дала Влада и Министарство просвјете и културе.

   ”Нека нам дјеца са КиМ буду срећна и задовољљна. Да у наредних седам дана проведу најбоље тренутке у свом животу и да пренесу колико их воли Република Српска,” рекао је Милорад Арлов, предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији.

   Дамјан Јовић, замјеник директора Канцеларије за Косово и Метохију, каже да је по његовом мишљењу ријека Дрина постала мјесто сусрета српског народа, што је, како је истакао, важно за српство и српску слогу.

   ”Надам се да ће у наредним годинама ова акција постајати све масовнија,” рекао је Јовић.

   Ово је до сада најмасовнији, осми по реду сусрет деце са Косова и Метохије и из Републике Српске, а у протеклих осам година, у организацији Одбора Републике Српске за помоћ Србима на Косову и Метохији, у Републици Српској је боравило око 4.500 ученика и око 400 просвјетних радника са КиМ.