ПРОМОВИСАНЕ КЊИГЕ “ПРЕПИСКА КОЧИЋЕВА” И “ТРАГИКА ПЕТРА КОЧИЋА”

1237

     Текст: Т.Голијанин/Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

    Нега Стјепановић, директорица Народне библиотеке и музејске збирке града Зворника, Јасмина Иванковић, директорица Народне библиотеке „Димитрије Туцовић“ у Лазаревцу и  др Милорад Ђоковић, новинар и публициста, на промоцији уприличеној у власеничкој Народној библиотеци представили су два дјела везана за живот и рад једног од најзначајнијих српских писаца Петра Кочића – „Преписка Кочићева“ и „Трагика Петра Кочића“.

   „Преписка Кочићева“, збирка писма коју је приредио Јован Н.Ивановић, објављена је и промовисана у оквиру пројекта  Децентрализација културе, чији је циљ представљање књижевних дјела у мањим мјестима.

   Нега Стјепановић, директорица Народне библиотеке и музејске збирке града Зворника, наводи да су Кочић и његово дјело вриједни  сталног подсјећања.

„Пројекат је почео да се реализује 2016. године када смо обиљежили стотину година од смрти Петра Кочића. Уз подршку нашег Министарства просвјете и културе, а у сарадњи са лазаревачком Народном библиотеком „Димитрије Туцовић“, која је такође обиљежила стогодишњицу смрти ове људске и књижевне величине, објавили смо ову  јединствену збирку писама које је Кочић писао супрузи, оцу, пријатељима. Наравно, активности се настављају, а у плану нам је и представљање ових књига у библиотеци за слијепа и слабовида лица”, истиче директорица зворничке библиотеке.

 

   Јасмина Иванковић, директорица Народне библиотеке „Димитрије Туцовић“ у Лазаревцу, која је издавач књиге  „Трагика Петра Кочића“, истиче да је одушевљена пријемом власеничке публике.

   „Кочић је увек актуелан и о њему увек има много тога да се каже. Тај његов лирски реализам, његови ликови, као да су преузети из стварности, и ја се надам да смо овом причом подстакли ове младе људе, којих је било доста у публици, да пре свега читају Кочића“, истакла је Иванковићева.

 

   Новинар и публициста Милорад Ђоковић је биографију “Трагика Петра Кочића” урадио на основу фељтона који је објавио у Политици и за који је добио престижну награду “Пера Тодоровић”.

   “Сви подаци у овој књизи су резултат дугог истраживања и сви су истинити. Кочић, који је један од зачетника Младе Босне, показао је своје родољубље и кроз живот и кроз своје књижевно дело и надам се да ће ове књиге утицати на његову популаризацију код младих читалаца”, казао је Ђоковић.

 

   Промоцији у Народној библиотеци присуствовали су и ученици импрофесори Средњошколског центра “Милорад Влачић”.