РОК СОЛИД БИРАЧ НАСТАВЉА СВОЈУ МИСИЈУ

246

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Омладинци из  регије Бирач, љубитељи рок музике,  поново ће имати прилику да уче од најбољих музичара са наших простора. Послије успјешно реализованог првог циклуса Школе рока симболичног назива “Рок солид Бирач”, а због великог интересовања младих, Удружење “Пријатељи Сребренице” је почело активности на реализацији још једног циклуса ове занимљиве школице. Часови за досадашње полазнике су већ почели, док је рок за пријаву нових чланова до 19.4.2021.

Драгана Јовановић, предсједница Удружења “Пријатељи Сребренице”,  каже да је, осим стицања музичког знања, циљ овог пројекта успостављање пријатељских веза младих у регији Бирач.

“Сам назив пројекта “Рок солид Бирач – Музиком против подјела ” нам говори да се ради о дружењу младих различитих етничких припадности, о младим људима који имају своја интересовања ван текућих политичких дешавања. То су млади људи који покушавају да се изборе за неку своју бољу будућност и то тако што у први план стављају своје таленте, креативно изражавање и сарадњу. У првом семестру млади су показали изузетно умјеће и радни капацитет, а у овом наставку смо још амбициознији и имаћемо двије врсте полазника: почетнике и оне који су завршили први циклус. Наглашавамо да се настава изводи у групама од по пет полазника највише у једној групи, при чему се проводе све мјере заштите које препоручује сребренички Штаб за ванредне ситуације. Пројекат је подржан кроз програм Bosnia and Herzegovina Resiliance Iniciative који подржава  USAID мисија  у БиХ,  a имплементира га Међународна организација за миграције. Захваљујући тој подршци имамо боље услове у односу на први циклус, одобрена је набавка још једног сета инструмената, за још једну бендовску поставку, омогућена је сарадња са организацијама из БиХ које се баве сличним активностима, о чему ћемо тек причати”, каже Јовановићева.

Сви полазници су,  послије тромјесечне паузе, радо дочекали наставак рада у школи рока.

Власеничанин Сергеј Копривица свира бас гитару и  вјерује да ће у наставку још више напредовати. Његова школска другарица Софија Дракулић је одабрала да учи да свира бубњеве, иако је свима необично што се одлучила за инструмент за којим обично не виђамо дјевојке. Ђорђе Ристановић, петнаестогодишњи бубњар из Братунца, нада се обради нових пјесама али и новим бубњарским триковима којима ће употпунити своје знање. Тринаестогодишња Сајра Хоџић из Сребренице је толико  завољела клавијатуре, да их  је, након завршеног првог циклуса, купила, како би могла вјежбати и код  куће.  Дванаестогодишњи Братунчанин Милош Радосављевић се добро уклопио у друштво нешто старијих полазника гитаре, а Уна Маринковић из Власенице, која је такође стари ђак на секцији гитаре, каже да је презадовољна организацијом и праксом и да ове године жели још више да научи не само  од свог предавача, него и од својих колега.

Рок Солид Бирач се може похвалити изузетним вокалним солистима као што су Валентина Матић и Оља Бабић, које и ове године настављају похађање часова код Бранислава Шарца.

“Надам се да ћемо бити успјешни  као и прошле године, а очекујемо још већи број полазника у рок школи. Ове године ће бити лакше јер се сада већ познајемо, што ће бити олакшавајућа могућност при избору нових пјесама. Предавачи су заиста одлични, вјерујем да ће атмосфера и ове године бити позитивна”, истиче Оља Бабић, која је у прошлом циклусу похађала чак два курса: соло пјевање и клавијатуре.

У првом циклусу Школе рока музичко знање стицало је 30 младих из Братунца, Сребренице, Милића и Власенице, који су радили у пет група.  Кроз нови циклус укључиће се и двадесет нових полазника који ће, у наредна четири мјесеца, учити од неких од најеминентнијих х музичара у регији: Бранислава Шарца – часови соло пјевања, Богдана Продановића – часови гитаре, Драгослава Шарца – часови бас гитаре, Душана Матића – часови бубњева, те Жељке Маловић – часови клавијатуре. Овогодишњи новитет у предавачком кадру школе Рок Солид Бирач је и присуство Kенана Главинића, предавача “Kуће добрих тонова” из Сребренице, који ће својим знањем о музици и праксом за клавијатурама, употпунити већ поменути менторски састав.

“Пошто радим у музичкој школи, знам колико временски треба почетницима да савладају рад на одређеном инструменту. Наши полазници су невероватном брзином напредовали, што ме веома радује. Задовољна сам резултатима, с обзиром на то да смо имали свега неколико месеци да савладамо основе, односно да науче да свирају неколико песама. Ове године очекујем велики помак”, јасна је Жељка Маловић, професор музике, која је, како каже,  прошле године са посебном дозом опреза кренула у овај пројекат.

Драгослав Шарац је задовољан  због великог интересовања младих за рок школу.

“Мени је првенствено драго што смо младима, који то желе, понудили избор другог жанра музике у односу на онај на који су навикли у нашој регији, тј.  да слушају само народњаке и оно што им се сервира. Ми им, прије свега, нудимо једно лијепо и квалитетно дружење уз које могу да науче нешто више о инструменту за који се одлуче”, каже предавач на инструменту бас гитара.

Душан Матић, предавач у групи за бубњеве,  истиче како има  веома позитивно искуство, с обзиром  да се први пут сусрео са оваквим послом.

“Иако имам вишедеценијско искуство у свирању бубњева, први пут се налазим у улози предавача, тако да ћемо ове године исправити неке недостатке који су уочљиви тек након ове паузе која је услиједила након првог циклуса”, наводи.

Kао што је то случај и у другим рок школама, највише заинтересованих има за часове гитаре. Предавач Богдан Продановић  подсјећа да су прошле године оформљени бендови које су чинили ученици почетници и ученици који нису имали искуства свирања у бенду, што је кључна ствар у бављењу рок музиком, те да су са ученицима снимили петнаестак “кавера” који се могу чути на  Рок Солид Бирач Јутјуб каналу.