СЛОЖНО ДО ЉЕПШЕГ ГРАДА

106

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Власенички ђаци дали су примјер како се воли и чува свој град!

Божидар Куртума, шеф Одсјека за инспекцијске послове и послове комуналне полиције у Општинској управи општине Власеница, истиче да су се у акцију „Април, мјесец чистоће“ укључили сви, од предшколаца до средњошколаца.

„Ученици Средњошколског центра „Милорад Влачић“ су се прикључили радницима ЈКП Власеница у чишћењу градских улица. Једна група је то чинила у Улици Илије Бирчанина, док је друга  група извршила чишћење и уређење Улице жртава Рогосије, од солитера до Ловца, а након завршеног посла, није им било тешко да уреде и двориште своје школе. У договору са директорицом  Основне школе „Вук Караџић“, три одјељења ученика уређивала су двориште школе, а затим и јавну површину која се налази поред школе, познату  у Власеници као Шљивик. Оно што нам  је представљало посебно задовољство је  посјета Предшколској установи „Први кораци“ гдје смо најмлађим суграђанима представљали, прије свега шта значи екологија, подизање свијести о значају природе и самог окружења за све нас. Могу вам рећи да су најмлађи прихватили све оно што смо им ми сугерисали, чак су нам дали сугестију  да су они спремни да посаде нека стабла у свом дворишту, тако да се надам да ћемо у нередним данима извршити набавку тих стабала и да ћемо приступити уређивању њиховог дворишта. Са директорицом вртића договорили смо и набавку цвијећа. У склопу акције „Април, мјесец чистоће“,  за  предшколску установу, основну и средњу школу, али и за цијели  град,  биће набављено цвијеће и одређена стабла, како бисмо нашу локалну заједницу  уредили, да би била љепша за живот свим грађанима општине Власеница. Нама, као представницима локалне самоуправе, Комуналној полицији,  посебно задовољство је било да обезбиједимо освјежење за све учеснике ове акције. Било их је преко стотину. Било је задовољство данас гледати, како најмлађе, тако и најстарије,  како се односе према природи и према својој локалној заједници“, казао је Куртума.

Он је додао да је током акције чишћења било и комичних сцена.

„Имали смо ситуацију да је једна суграђанка из зграде у  насељу Панорама, док су ученици прикупљали смеће, са терасе сугерисала гдје треба да се смеће покупи. Ја често апелујем на све грађане, посебно када гостујем у програму Радио Власенице,  да имамо све могућности да одлажемо правилно отпад, имамо контејнере постављене на сваких 100 метара, и није толико тешко да узмемо папирић, кесу,  и однесемо у контејнер, а не  да је бацимо са прозора или са терасе“,  јасан је.

ЈКП Власеница је у овој акцији све своје ресурсе ставило на располагање.

„Сви капацитети нашег комуналног предузећа били су  у оптицају, сви радници су били на терену. Они су заједно са нама свима вршили прикупљање отпада, мели су улице. Био је ово један лијеп априлски дан, који, од како сам ја у Комуналној полицији, нисмо забиљежили. Мислим да ће фотографије које ћете ви објавити на Инфо порталу 24 бити показатељ да је ова акција била успјешна, што ће, надам се и грађани наше општине примјетити када буду пролазили градским  улицама, да се ипак нешто ради у овој нашој Власеници, да ипак чинимо нешто да наша средина буде што љепша“, закључио је Божидар Куртума.

Осим радника ЈКП Власеница и ђака, у акцији уређења града су учествовали и власенички ватрогасци.

„У договору са старјешином Територијалне ватрогасне јединице Власеница извршено је прање и чишћење улица Апостола Петра и Павла и Краља Петра. Посљедњих дана имали смо пријаве од грађана из насеља Топлик 4, гдје су вршени радови ископа и постављања цијеви на згради за расељена и избјегла лица за прикључења на водоводну мрежу, па је у току дана извршено санирање и чишћење тих улица у Топлику“, наводи шеф Одсјека за инспекцијске послове и послове комуналне полиције, и каже да ће овакве активности бити интензивиране наредних дана.

„Оно што је планирано са ЈКП Власеница и директором Александром Краљевићем је да наредних дана направимо састанак са свим предсједницима етажних заједница у Власеници, како бисмо им посебно скренули пажња на одржавање простора око зграде, јер смо примијетили да се око неколико зграда, посебно у улици Илије Бирчанина,  налази велика количина отпада, која се вјероватно баца кроз прозор. Ми смо  неколико пута упозоравали и кажњавали људе, да их не именујем. Станари су их пријавили да отпад не носе у контејнер,  него бацају са прозора. Тако смо дошли у ситуацију да ученици средње школе морају да прикупљају такав отпад, у сарадњи са ЈКП Власеница. Општина Власеница је посљедњих дана набавила шест камера које су инсталиране на пар локација гдје се стварају  дивље депоније. Уколико уочимо неко лице да нелегално одлаже отпад, сматраћемо да је сав отпад који се налази на наведеној локацији оно одложило, и то лице ћемо санкционисати, поднијети прекршајне пријаве, и натјерати то лице рјешењима да уклони сав отпад који се налази на тој локацији. Оно што нам је циљ у ових 15 дана, и што треба напоменути, јесте бициклистичка трка „Београд-Бањалука“, гдје је Власеница циљ треће етапе. Сви наши ресурси и капацитети биће усмјерени ка уређењу централних и главних улица, прије свега Светосавске  и улица  9. јануара и Жртава Рогосије, будући да ће се возити кружна трка. Ово је корак који правимо ка томе и надамо се да ћемо,  као и до сада бити добри домаћини, јер смо ми то тако научили, и не знамо другачије“, закључио је.

На крају, Куртума је упутио апел свим грађанима Власенице.

„Учинимо нашу средину љепшом за нас и за наше будуће генерације. Живимо у времену у којем мало-мало па се деси нека пандемија, вирус корона, имамо и посљедице глобалног загријавања, смањен улив падавина што се тиче кише. Све је то посљедица неадекватног понашања према природи и уопште према животној средини која нас окружује. Надам се да ће овај апел уродити плодом. Апелујем и на вас да нас чешће позовете у ваше емисије како бисмо скретали пажњу на све ове негативне појаве које се дешавају на подручју наше општине“, казао је шеф Одсјека за инспекцијске послове и послове комуналне полиције у Општинској управи општине Власеница Божидар Куртума.

Након свега,  још једном се истинитом показала парола: Кад се вриједне руке сложе, све се може.