СНИМА СЕ ПРВИ СРПСКИ ФИЛМ О “ОЛУЈИ”

1083
Филм и серија "Олуја" (фото: Север Золак)

   Извор: РТРС

  У селу Памбуковици код Ваљева почело је снимање првог филма српске кинематографије о страдању Срба у Хрватској у погрому из 1995. године, о голготи кроз коју је на стотине хиљада људи пролазило у избјегличким колонама спасавајући своје животе.

   Редитељ и сценариста филма и серије “Олуја” Милош Радуновић рекао је да осјећа жељу, али и дужност да овим филмом подсјети све на дешавања у историји, на српску трагедију у Крајини, на голготу кроз коју су читаве породице пролазиле.

   Навео је да је ово први пут да српска кинематографија за тему има страдања Срба у погрому из 1995. године, који је један од највећих злочина над српским народом од Другог свјетског рата.

   – “Олуја” је наше виђење рата, базирано на истинитим причама. У центру дешавања су животне судбине главних јунака, које су веома потресне и емотивне у мјери да свака њихова суза заслужује посебан филм. Потрудили смо се да направимо сценарио који на интензиван и драматичан начин прати период непосредно прије, за вријеме и послиј “Олује”. Сигуран сам да ће публика то умјети да препозна и да ће филм и серија наићи на велики одјек – рекао је редитељ.

   На челу глумачке екипе “Олује” је Јово Максић, глумац који је и сам преживио прогон из Крајине. Према његовим ријечима, ово је прича о обичним људима којима историја не воли да се бави.

   – Они су тихи хероји. Обичан човјек је занемарен, а историју су створили обични људи, обични сељаци и ово је прича о обичним сељацима. То су људи који су силом прилика због неких политичких или других разлога пропатили, а такве приче ћете наћи и на другој и трећој страни, и мислим да треба да се бавимо тиме, да једни другима на тај начин и опростимо и да разумијемо једни друге – навео је Максић.

   Потресну причу о колонама људи на тракторима избјеглим у Србију током операције хрватске војске која је трајала од 4. до 9. августа 1995. године, а чији је резултат на хиљаде убијених и несталих и око 250.000 протјераних – о филму “Олуја”, поред Максића оживјеће глумци Златан Видовић, Давор Јањић (који је почетком деведесетих избјегао из Сарајева), Јелена Човић, Марија Пикић, Љубиша Милишић, Иван Вујић, Милица Станковић и други.

   Пројекат ће чинити дугометражни играни филм и 12 епизода серије.

   Премијера филма, који ће се снимати на локацијама код Ваљева и Уба, планирана је у децембру, а почетак приказивања серије у марту сљедеће године.