СОФИЈА И НАТАЛИЈА ПРЕДСТАВЉАЈУ ВЛАСЕНИЦУ У “ГРАДУ ПОЕЗИЈЕ”

666

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Најљепши стихови српских пјесника одзвањаће Центром за културу у Дервенти, гдје ће најбољи рецитатори Српске одмјерити своје вјештине лијепог казивања.

На Републичком такмичењу у рецитовању, које ће бити одржано 20. и 21. маја, окупиће се око двије стотине рецитатора, њихових ментора и гостију. Оно што је сигурно је да ће Дервента бити домаћин досадан невиђене манифестације.

Силва Добраш, просвјети савјетник у Републичком педагошком Заводу Републике Српске,  истиче да се такмичење у рецитовању први пут одржава уживо.

“Прошле године смо покренули једно велико такмичење, ново за нас, а сад први пут уживо.Док су нижи нивои одржани онлајн, на Данима поезије, тако ћу их ја назвати, Републичком такмичењу у рецитовању, у три категорије: нижи и виши узраст основне школе и средњошколци се први пут уживо такмиче у рецитовању. Жири и све оно како смо то ми замислили и организовали, јесте, заправо, на једном високом републичком нивоу. То значи да смо ово такмичење замислили као смотру лијепог изговарања и лијепог говорења поезије. У жирију су еминентна лица из Србије са Факултета драмских умјетности, такође са Факултета драмских умјетности Универзитета у Бањалуци, и, оно што је мени посебно важно, то је да је ово најпопуларније такмичење у овој школској години. Преко 1 000 снимака смо прегледали, жирирајући све нивое и општински и регионални, да бисмо дошли до републичког нивоа.Иззненађени смо колико је интересовања било, с тим да смо ми на неки начин, када смо правили неку врсту пропозиција, сматрали да је јако важно да дјеца говоре стихове и да се уче како се то говори. Наставници, ментори, водитељи секција су, заправо, они који ће имати прилику да други дан у Дервенти буду полазници једне обуке коју смо назвали „Квалитетено говорење поезије“, тако да је та обука такође приређена колегама, професорима српског језика, како бисмо сви добили неке додатне компетенције и вјештине, како ученике спремати за ову врсту такмичења. Ја се свему томе јако радујем”, прича савјетница Добраш.

За такмичење најбољих рецитора може се рећи да је чедо Јованке Божовић Миловановић.

“Када смо прошле године покренули ово такмичење, жељели смо да оно добије значај какав заслужује. Ево, већ друге године, направили смо један велики подухват и за наше ђаке, љубитеље поезије, оне који његују лијепо говорење, припремили два незаборавна дана током којих ће се надметати, дружити, али и учити. Ово је веома захтјеван пројекат, захтијевао је много Рада и труда, али ја сам себи од почетка говорила: “Сањај, Јованка, оствариће се!” и сан је заиста постао јава. Драго ми је што сам да тако кажем, поезијом уљепшала један град, али и цијелу нашу Републику”, с поносом прича један од твораца овог такмичења.

Међу седам десет најбољих рецитатора, учесника Републичког такмичења у рецитовању су и двоје Власеничанке. Софија Мотика, ученица шестог разреда Основне школе “Вук Караџић” се међу најбоље у Српској пласирала као најбоља у регији Бирач, у категорији виших разреда основне школе, док је гимназијалка Наталија Сушић пласман изборила освојивши треће мјесто у регији, у јакој конкуренцији средњошколаца из Бирча. Обје дјевојке истичу да су поносне што свој град и своје школе представљају на оваквом такмичењу и да се радују учешћу на овој манифестацији.

Организатор Такмичења у рецитовању је Републички педагошки завод Републике Српске и Јованка Божовић Миловановић, а домаћин је Центар за културу Дервента.