СПКД “ПРОСВЈЕТА” СВЕЧАНИМ ПРИЈЕМОМ ЗАВРШИЛА УСПЈЕШНУ ГОДИНУ

901

   Текст: Т.Голијанин/Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

     Свечаним пријемом, уприличеним у холу Средњошколског центра „Милорад Влачић“, за чланове, ветеране, спонзоре  и све пријатеље Друштва, власеничка СПКД „Просвјета“ обиљежила је крај једне успјешне године.

    Славиша Пејановић, умјетнички руководилац фолклорне секције, с поносом је истакао да је година на измаку била плодна за „Просвјету“.

    „Иза нас је много активности које смо реализовали у 2018. години, а посебно је вриједна била фолклорна секција. Поред учешћа на разним смотрама и дружењима фолклориста, можемо се похвалити да смо организовали двије манифестације какве до сада нису нису биле у Власеници –  Ревију народних ношњи, у априлу, и поводом Дана наше општине Сабор српског фолклора – фолклоријада Власеница 2018. Угостили смо десетак културно-умјетничких друштава из региона, а од наших гостовања издвојио бих два најимпресивнија: у Новој Пазови код ОКУД-а „Свети Сава“ и код КУД-а „Зора“ у Српском Итебеју,  гдје смо учествовали на Међународном фестивалу фолклора“, сумирао је Пејановић.

 

    На овој свечаности додијељене су  и награде и признања.

    „Повеље СПКД „Просвјета“ додијељене су: Општини Власеница на челу са начелником Мирославом Краљевићем, без чије подршке би рад Друштва био немогућ, народном посланику Младену Поповићу, који помаже наш рад и који ће и у будућности то чинити на мјесечном нивоу, као и почасном предсједнику „Просвјете“ Миловану Миланку Лелеку, који је 21 годину био на њеном челу. Додијелили смо и 18 плакета свима онима који су на било који начин помогли да 2018. година за нас буде овако плодна. Уз дужно поштовање свих, ипак морам издвојити: Данку Милић Кезуновић, директорицу Основне школе „Вук Караџић“, Горана Ђурића, директора Средњошколског центра „Милорад Влачић“, Небојшу Живковића, директора Културног центра, који нам у свакој прилици уступају своје ресурсе, од превоза до простора,  и Инфо-портал Власеница24, који је веома професионално испратио сваку нашу активност. Захвалан сам свима који су директно или индиректно помагали наш рад и надам се да ће се наша сарадња наставити и у годинама које су пред нама и да ће, на обострано задовољство, давати добре резултате“, истакао је умјетнички руководилац фолклорне секције.

   Народни посланик Младен Поповић стигао је на ову свечаност из Бање Луке,  јер сматра да сви догађаји у локалној заједници имају велику важност.

   „Желим да се захвалим СПКД „Просвјета“ на признању и на свему што раде на културном и друштвеном животу у нашој локалној заједници, али и у глобалу. Кроз историјат видимо да је „Просвјета“ сачувала и чува традицију, обичаје и вриједности српског народа, честитам им на овако успјешној години и вјерујем да ће они овако наставити и убудуће. Поред фолклорне, у овом Друштву успјешно ради и књижевна секција, и желим им много успјеха у предстојећем периоду“, казао је Поповић.

 

   Милован Миланко Лелек, почасни предсједник СПКД „Просвјета“, један је од добитника Просвјетине повеље за 2018. годину.

   „Док сам био на челу „Просвјете“ трудио сам се да она добро функционише, иако је било много тешких периода и ситуација. Постигли смо запажене успјехе на разним нивоима, од књижевности до фолклора, остварили сарадњу са бројним друштвима и драго ми је да је рад, мој и мојих сарадника, препознат и што сам добитник ове награде“, рекао је Лелек.

 

   „У „Просвјети“ нису заборавили ни своје чланове, па је, на дружењу које је уприличено након свечаног пријема, Деда Мраз члановима најмлађе фолклорне секције  подијелио новогодишње пакетиће.