СТУДЕНТСКЕ ШКОЛАРИНЕ ОД 440 KM ДО 1.500 KM

1346

   Извор: www.srpskainfo.com

  Школарине за највећи број редовних студената који суфинансирају школовање у првом циклусу студија на јавним високошколским установама у Републици Српској за академску 2019/2020. годину износе од 440 КМ до 660 КМ, а у другом циклусу 880 КМ, одлучила је данас Влада Српске.

   За мали број студијских програма првог циклуса из области умјетности школарина је од 1.000 до 1.500 КМ, односно 1.500 КМ у другом циклусу.

   На сједници је констатовано да се цијена школарине није мијењала у посљедњих 10 година и да је, према свим расположивим подацима и анализама, далеко најнижа у односу на окружење, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

   Знатан број студената у потпуности је ослобођен од плаћања школарине, односно има статус студената чије се школовање финансира из републичког буџета на основу претходно постигнутог успјеха, у складу са уписном политиком која се претходно утврђује за сваку академску годину, наводи се у саопштењу.

   Одлуком о висини школарине, Влада Републике Српске је, као и до сада, утврдила ослобађање појединих категорија студената од плаћања школарине – дјеца погинулих и несталих бораца Војске Републике Српске, ратних војних инвалида, инвалида ВРС, студенти са инвалидитетом, дјеца без оба родитеља, те високошколци из породица са два или више студената првог циклуса студија.

   Приликом одређивања висине школарине Влада Републике Српске, ресорно министарство и јавне високошколске установе руководиле су се економском и социјалном ситуацијом у Српској, прије свега, имајући у виду стратешки циљ да се приступ високом образовању олакша и обезбиједи што већем броју садашњих и будућих студената – наводи се у саопштењу.