ТИШЧА: OДРЖАН ПРВИ САБОР ПЕЈАНОВИЋА

1776

   Текст: Т. Голијанин/ Инфо портал Власеница24

   „Учвршћивање породичних веза, чување традиције и сјећања на претке и обичаје је оно што свима треба да буде приоритет“, поручили су Пејановићи са првог Сабора братства.

   Славиша Пејановић из Организационог одбора првог Сабора братства Пејановић истиче да су озбиљно приступили организацији овог догађаја.

   „Иако је иницијатива за овакво окупљање постојала и раније, ове године смо успјели да реализујемо идеју и, на задовољство свих братственика, протеклог викенда у Тишчи се окупило око 150 чланова наше породице из свих крајева наше земље и региона, на  првом Сабор братства Пејановића. Поред службе у цркви Светог Прокопија у Тишчи, у парохијском дому је уприличен и званични дио који  се састојао из културно-умјетничког програма,  након кога је уприличен и ручак, а додијелили смо и одређена признања учесницима овогодишњег  Сабора. Показали смо јединство, слогу, међусобно поштовање и надам се да ће ово наше окупљање постати традиција. Желио бих да се захвалим свима који су на било који начин, директно или индиректно, учествовали у организацији овог догађаја“, истакао је Славиша Пејановић из Власенице.

   Професор др Љубо Пејановић иницијатор је и оснивач Удружења презимена Пејановић, које је почетком ове године и званично регистровано у Београду, али и аутор и издавач књиге „О пореклу презимена Пејановић“.

   „Већ пуних 39 година истражујем порекло и корене породице Пејановић. Обишао сам целу Херцеговину, Црну Гору, Далмацију, Македонију, Србију и Босну, трагајући за породицом Пејановић. Истина је да су ми помогле неке књиге које сам налазио у Црној Гори, у којима  су они описивали своје становништво и њихово порекло, па сам ја проналазио своје презимењаке и то ми је показало пут где све могу да их тражим. За ово време сам пронашао све Пејановиће, утврдио нашу везу, родослов, лозе и порекло, и сада сви занмо ко нам је у роду и где су нам корени“, казао је професор  др Љубо Пејановић који  је највећи дио свог живота провео у Београду, али никада није заборавио свој родни Бетањ.

   Пуковник Зоран Пејановић у Удружењу је представник Пејановића из Херцеговине.

„Оснивање  нашег Удружења је велика ствар, а ово прво окупљање сигурно има велики значај за очување наше породице, да знамо ко смо, шта смо и одакле смо. Управни одбор ће донијети одлуку на који начин и колико често у будућности ћемо се и гдје окупљати, а сигурно је је да ће ово прво саборовање остати за незаборав“, истакао је Зоран Пејановић, предсједник Управног одбора Удружења презимена Пејановић.

   Пејановићи су се растали уз чврсто обећање да ће их на наредном Сабору бити много више. Погледајте и кадрове забиљежене на Сабору: