У ВЛАСЕНИЦИ МОНТИРАНО ЈОШ 30 ПЛАСТЕНИКА

1684

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Да се на подручју општине Власеница озбиљно ради на развоју пластеничке производње говори и то да је у току монтажа још тридесет пластеника површине 50 квадратних метара.

“У оквиру ИФАД пројекта, који наша општина имплементира у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Пољопривредном задругом “Здраво”,  у Власеницу је стигло још 30 пластеника који ће  бити постављени на имањима корисница пројекта. Важно је напоменути да је у посљедње четири године, кроз различите пројекте и донаторска средства, обезбијеђено преко 150 пластеника, што је велика цифра за Власеницу, с обзиром да прије овог периода  нисмо имали директно набавку пластеника путем општине или пољопривредне задруге. Надамо се да ће овај грант пољопривредним произвођачима значити, поготово у периоду ове пандемије када је повећана потражња за здравом и квалитетном храном, као и да ће се повећати производња хране на подручју општине Власеница”, наводи Жељко Дамљановић шеф Одсјека за развој у општини Власеница, који је обишао домаћинства у којима се постављају пластеници.

Са Дамљановићем су на терену били и представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

“У склопу ИФАД пројекта, то јест развоја конкурентности у руралном подручју, на подручју Власенице циљна група су жене које су одлучиле да се баве пољопривредном производњом, којима је испоручено тридесет пакета који садрже: пластеник, систем за наводњавање, заштиту, прихрану и расад: парадајз, паприку и лук”, казала је  Соња Милановић менаџер Пољопривредног кластера Семберија-Мајевица-Бирач.

Вриједност овог пројекта је 63 000 КМ, од чега се из пројекта ИФАД финасира 50, општина Власеница 30, а пољопривредни произвођачи, односно кориснице пројекта 20 одсто.