У ВЛАСЕНИЧКИМ ШКОЛАМА НАСТАВА НА ДАЉИНУ НИЈЕ ПОРЕМЕТИЛА ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНИ ПРОЦЕС

906

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА

Седмодневна обустава наставног процеса у васпитно-образовним установама у Републици Српској  и прелазак на онлајн наставу власеничке просвјетаре није затекла неспремне.

У Основној школи “Вук Караџић” сви ученици, њихови учитељи и наставници, у понедјељак у осам часова, били су у својим виртуелним учионицама.

Одмах по објављивању закључка Републичког штаба за ванредне ситуације, наши учитељи и наставници су се, путем већ постојећих вибер група, јавили својим разредима и одредили план рада и активности за ову седмицу.  Апелујем на све родитеље да помогну својој дјеци у овим, за све нас заиста тешким околностима, колико год је то могуће, да поштују радно вријеме наставника, али и да се што више могу, труде да сачувају и ментално и физичко здравље своје дјеце. Такође бих замолила наше наставнике да воде рачуна о оптерећености ученика, али и родитеља, с обзиром да у већини породица  има више дјеце која похађају и основну и средњу школу, па  некад нису у могућности, због свог радног времена, да пошаљу на вријеме домаће задатке. Сви треба да имамо разумијевања јер су ово ванредне околности  и треба да се надамо да ће ово што прије да престане да бисмо могли да се вратимо у нормалан образовно-васпитни процес”, каже Данка Милић Кезуновић, директорица  Основне школе “Вук Караџић” у Власеници.

Милић Кезуновић се осврнула и на школске часове за основце који се емитују на телевизији.

“Овај вид наставе може да олакша учење нашим ђацима и наставницима уколико су оперативни планови усклађени са наставом на телевизији, али свакако сматрам да су у овом тренуту  кључни наставници и родитељи да дјеци помогну и олакшају стицање знања  у овим условима”, јасна је директорица власеничког “Вука”.

Прелазак на наставу на даљину није утицао ни на одвијање васпитно-образовног  процеса у Средњошколском центру “Милорад Влачић”.

“За реализовање овог вида наставе користимо већ устаљену платформу коју смо испробали раније, а то су блог школе, вибер групе и друге друштвене мреже на којима су ученици повезани, тако да могу да прате наставу. Наставно особље ће бити доступно ученицима онолико колико је потребно за све додатне инструкције, обавјештења и консултације да би се настава на даљину могла одвијати онако како треба. Ваннаставно особље ће радити по потреби, односно биће организовано дежуртсво за оне раднике за које има потреба у овом периоду”, истакао  је Пајисија Петровић, директор Средњошколског центра “Милорад Влачић”.

Он је додао да ће током извођења овог вида наставе сви ученици бити прва смјена.

“С обзиром да нема контакта, да наставу прате из својих домова, током ове седмице ђаци неће бити подијељени у групе, него ће сви бити у једној смјени. Настава се одвија према актуелном распореду часова, а часови трају по 30 минута. Иако ми добро функционишемо и у овим условима, чињеница је да ништа не може замијенити наставу “уживо” јер је  квалитетније  тако радити  са ђацима, па макар час трајао и 20 минута”, закључио је директор Петровић.

Настава на даљину биће реализована у периоду од 22. до 26. 3.2021. године.